fallback

Преглед на печата за 2 октомври

08:15 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Скандалните заменки се оказаха законни

в. Дневник

Държавните гори, които предишното правителство е заменяло, са оценявани тройно по-евтино в сравнение с пазарните цени, защото кабинетът "Станишев" е отказал да актуализира наредбата за оценка на земи и гори. Това е основният извод от първите приключили проверки по сделките в периода 2008 - 2009 г., разписвани от предишното ръководство на агенцията по горите, съобщи новият председател на държавното ведомство Георги Костов пред "Дневник". Други сериозни нарушения към момента не са установени, напротив - почти всички оценки са в съответствие с нормативна база, а при допуснатите грешки обикновено става въпрос за недоглеждане, не за умишлена вреда, са изводите в доклада, изготвен от експерти на държавните лесничейства и фирма "Агролеспроект" ЕООД.

Спасиха парите за ниви на фермерите

в. Стандарт

България изпълни в срок изискванията на Европейската комисия за закупуване на сателитни снимки на нивите в страната. Така спаси над 700 млн. лв., предвидени за евросубсидии на площ за земеделските производители, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.

С пряко договаряне, което е прецедент, допуснат само за България, е избрана германската компания "Юропиън спейс имиджинг", припомни той.

Ниските осигуровки спестяват на хората и бизнеса само 280 млн. лв.

в. Сега

Ефектът от свалянето на осигурителната тежест с 2% с идеята да останат повече пари в бизнеса ще е със 100 млн. лв. по-малък от предвиденото, стана ясно след окончателното договаряне на минималните осигурителни прагове.

Средното увеличение на праговете е 4.8%, като това ще доведе до 100 млн. лв. повече постъпления в НОИ през 2010 г., съобщи социалният министър Тотю Младенов. Тези пари на практика не остават в бизнеса. Според изчисленията с намалените осигуровки ще се освободи ресурс в икономиката от около 380 млн. лв., но след увеличението на осигурителните прагове "свежите" пари на практика остават само около 280 млн. лв.

Банско ще развива спортен туризъм през лятото

в. Дневник

През следващите години Банско ще се опита да се превърне в туристически летен спортен център. Това съобщи на пресконференция кметът на града Александър Краваров. За целта през тази година са били построени две игрища за футбол, а градът е спечелил домакинство на първенство по летен биатлон. Според кмета и туристическите сдружения от региона повечето хотели в Банско предлагат добри условия за тренировки на спортисти като фитнес зали и др., а строителството на нови съоръжения ще привлече различни отбори. "Самата надморска височина позволява да се развива спортен туризъм", съобщи и председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев.

След юни бум за смяна на лични карти

в. Новинар

През март 2010 г. ще започне издаването на новите документи за самоличност, но най-големият бум се очаква след юни, обяви в четвъртък зам.-вътрешният министър Веселин Вучков. В края на октомври се очаква да излезе решението на ВАС във връзка с оспорването на обществената поръчка за изпълнител на проекта. Очаква се и законова поправка, за да не се налага на гражданите, чиито срок на документи изтича между февруари и март следващата година, да си вадят два пъти лични карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 03.09.22 г.
fallback