fallback

Акцизите на горивата с лек ръст, този на цигарите скача с над 40%

Проектобюджетът ще бъде внесен за разглеждане в МС през следващата седмица

13:15 | 01.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

В Бюджет 2010 почти няма да има промяна на ставките на акцизите за горива, заяви днес по време на специална телефонна пресконференция от Швеция министърът на финансите Симеон Дянков. По думите му ще има съвсем малко увеличение на акциза за бензините, за да се достигнат изискванията на ЕС, но не беше уточнено какъв точно ще е ръстът.

Дянков посочи, че не се пристъпва към по-високо повишение на акциза на горивата, тъй като то би повлияло и на цените в други отрасли като селско стопанство, транспорт и туризъм, което „не е препоръчително по време на криза“.

По предварителни изчисления вдигането на акцизите на горивата от следващата година би прибавило към бюджета „само под 10 млн. лв.“.

При акциза на цигарите обаче вдигането на ставките, както беше съобщено и по-рано, ще бъде драстично - от сегашните 53 евро на 76 евро за хиляда къса, т.е. над 40% повишение.

Дянков уточни, че минималните изисквания за акцизите на цигарите в ЕС са 64 евро за хиляда къса. Като аргумент за по-високото повишение от Министерството на финансите посочват заболяемостта у нас, свързана с тютюнопушенето, която е сред най-високите в света. Дянков посочи и че се харчат допълнителни средства от здравната система именно заради лекуване на болести, свързани с тютюнопушенето.

По данни на Световната здравна организация за миналата година ние сме на трето място по тютюнопушене в света след Гърция и Япония, тъй като се оказало, че 41% от българите пушат, включително много деца.

Според предварителните изчисления за следващата година от повишените акцизи на цигарите ще влязат в бюджета близо 130 млн. лв., които, както е предложил министърът, директно ще отидат в здравеопазването.

Това е едно от последните предложения в държавния бюджет, обясни Дянков, като проектодокументът се предвижда да влезе за разглеждане на заседание на Министерски съвет през следващата седмица.

Симеон Дянков потвърди, че бюджетът за следващата година се предвижда да бъде балансиран, като бе повторена и прогнозата за 2% спад на икономиката догодина.

Финансовият министър посочи още, че по предварителни данни събраните акцизи от митниците за септември са с около 5 млн. лв. по-високи от тези през септември 2008, като това е първото за тази година увеличение за месец на годишна база.

Предвижданията са още за тази година приходите от ДДС да бъдат с около 200-250 млн. лв. по-високи от миналогодишните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 05.09.22 г.
fallback