fallback

Предлагат шефове на фалирали фирми да не могат да ръководят нови дружества

Предложението е част от спешните промени в законодателството, искани от НАП, за да й помогнат да повиши събираемостта

12:56 | 01.10.09 г.

Експерти на Националната агенция за приходите (НАП) предлагат да се ограничи възможността физически лица, които са участвали в управлението на фалирали търговски дружества, да ръководят новорегистрирани фирми, се казва в съобщение на агенцията.

От НАП настояват и за други спешни промени в законодателството, които да помогнат на агенцията да повиши събираемостта на данъците и осигуровките.

Сред тях са въвеждане на ограничение на плащанията в брой, като всички лица бъдат задължени да превеждат по банков път суми над определен праг, както и свързването на всички касови апарати в страната с електронните системи на НАП.

Сред предложенията на НАП е и промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с която да се даде право на ревизорите да извършват т.нар. ревизии по аналогия за осигурителни вноски. Според експертите на агенцията това ще помогне да се преустанови практиката двама работодатели да осигуряват работници, извършващи една и съща работа на една и съща територия и в рамките на идентичен бизнес на съвсем различен осигурителен доход.

От НАП предлагат още да се обсъди възможността за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС от сегашните 50 хил. лв. на 100 хил. лв.

Предложенията са направени на регионална конференция с участието на ръководителите на данъчните администрации на Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Словения, Турция и Черна гора, проведена днес в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
fallback