fallback

Доходите ни ще догонят средните за Европа след 40-45 години

Според Moody’s кризата още повече е увеличила нужния период за изравняване на доходите на българите със средноевропейските

22:00 | 30.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доходите на глава от населението в България и Румъния може да достигнат средните европейски нива след 40-45 години, а в други държави от Централна и Източна Европа – след 30-40 години. Това се казва в коригирана заради световната икономическа криза прогноза на рейтинговата агенция Moody’s.

Досегашните очаквания бяха, че ЦИЕ като цяло ще догони средноевропейските доходи след 15-20 години, въпреки че за България се смяташе, че ще е нужен по-дълъг период.

Освен това според анализатори от Moody’s, цитирани от Ройтерс, има малко шансове за подобрение на рейтингите на държавите в региона през следващите години, като се имат предвид увеличаващите се бюджетни дефицити и влошаващите се перспективи за развитие.

Все пак Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) са спомогнали за ограничаването на икономическия спад в резултат на кризата, казват от рейтинговата агенция.

Мнението на специалистите е, че икономиките и пазарите на страните в ЦИЕ са все още крехки и правителствата трябва да разрешават проблемите, свързани с бюджетните дефицити, преди агенцията да преразгледа в положителна посока перспективите по държавните рейтинги.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 10.09.22 г.
fallback