fallback

Нова платформа следи в детайли аукционите за волатилност на БФБ

Новата платформа предоставя и по-бързо опресняване на котировките и сделките

10:13 | 01.10.09 г.

Платформата за търговия на БФБ-София Karoll Broker бе официално представена на пресконференция днес от инвестиционен посредник Карол.

Специфичните предимства на платформата пред COBOS са няколко.

Една от уникалностите на новата платформа е модул за следене на аукционите за волатилност, като се предоставя информация за часа на започване на аукциона, дружеството в аукцион и също така, ако има удължен аукцион за волатилност.

Ползите са, че веднага научавате за стартиране на аукцион по някоя от стотиците емисии, търгувани на БФБ-София, докато при COBOS на един екран можете да следите максимум дузина компании.

Вторият плюс, е че вече ще знаете кога е започнал аукционът, нещо, което COBOS не предоставя като информация. Знаейки кога е започнал, можете да предвидите и кога ще приключи, имайки предвид, че той продължава между 2 минути и 2 минути и половина.

Инвеститор с платформа Karoll Broker би имал значително предимство пред конкурент с друга платформа в ден като 31 март 2009 г.

В този ден имаше голям брой аукциони за волатилност по време на приключващия аукцион в 13:40 ч. Тогава акциите на Каолин АД поевтиняха с 16% до 2,31 лв. за акция, а книжата на Индустриален холдинг България АД поскъпнаха с 12,16%. Също чрез аукцион за волатилност в 13:40 ч. книжата на Софарма загубиха 9% от стойността си, на Монбат АД загубиха 6,91%, тези на Химимпорт се повишиха с 10% и т.н.

Друго предимство на платформата пред COBOS е по-бързото опресняване на информацията, като на практика няма забавяне спрямо платформата Xetra. Често COBOS предоставя информацията със секунди забавяне.

Платформата Karoll Broker дава възможност за бързо подаване на оферти, чрез клик върху съответния най-добър бид или аск. Автоматично се генерира поръчка с цената и количеството на най-добрата насрещна оферта на търговския екран.

Платформата дава възможност за въвеждане на покет поръчки. Това са предварително приготвени неограничен брой поръчки, които се активират едновременно. Платформата дава възможност за ползване и на айсберг и стоп поръчки.

Спрямо COBOS няма ограничения и за броя емисии, които могат да бъдат следени едновременно. При COBOS това са 2 прозореца с по 12 емисии. При Karoll Broker прозорците и емисиите във всеки прозорец са неограничени.

С Karoll Broker можете да виждате всички оферти в дълбочина, докато при COBOS това са само 10 ценови нива от оферти купува и толкова ценови нива от оферти продава.

След сключване на сделка се вижда и посредникът на насрещната страна.

За разлика от COBOS в Karoll Broker има и модул, с който инвеститорите могат да следят всички сделки, сключени на регулиран пазар на БФБ-София.

Портфейлът в платформата изчислява доходността в реално време. Има и RSS модул с водещите информационни източници.

Има и възможност за нареждане на банкови преводи.

Друга опция е експорт на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
fallback