fallback

"Страйк" цената на варантите на Енемона е 18,5 лв., емисионната е 0,17 лв.*

Броят на акциите, които може да се придобие с един варант е една акция

15:31 | 30.09.09 г.

Съветът на директорите на Енемона АД определи окончателно параметрите на емисията варанти, която дружеството съобщи по-рано, че възнамерява да издаде.

Според съобщението, публикувано в Бюлетин Investor.bg, броят на издадените варанти е 5 966 800, които също така са поименни, безналични и свободно прехвърляеми. Срокът на емисията варанти е шест години.

Броят на акциите, които може да се придобие с един варант, е една акция, а цената на упражняване ("страйк" цената) – 18,5 лева. Емисионната цена на варантите е 0,17 лева за един варант.

Всички останали условия на емисията варанти ще бъдат подробно описани в Проспекта за публично предлагане на емисията варанти, става ясно още от съобщението.

Варантите (warrants) дават на притежателя си правото, но не и задължението да купи или продаде предварително определено количество ценни книжа по предварително фиксирана цена в определен срок или на определена дата. В случая на варантите на Енемона, те са "кол" варанти, които дават право, но не и задължението да се закупи една акция с един варант при цена 18,5 лева.

В момента пазарната оценка на книжата на Енемона е значително под "страйк" цената на варантите на Енемона. Днес обикновените акции на енергийната компания затвориха при цена 11,9 лева за брой.

Поради това, че цената на упражняване на варантите (конвертирането им в акции) на Енемона е по-голяма от пазарната цена на акциите и, то варантите на Енемона нямат теоритична стойност (тъй като тя се определя като разлика между пазарната цена на ценните книжа и страйк цената, умножена по броя ценни книжа, които могат да се закупят с един варант, само ако получената от това стойност е по-голяма от 0, или пазарната цена на ценните книжа е по-голяма от страйк цената). Поради това варантите на Енемона имат само вермева стойност, като най-разпространеният модел за целта е този на Блек-Скоулс.

"При определяне на "страйк" цената на варантите сме използвали исторически данни за цената на акциите на Енемона за последните 12 месеца, поради което считаме, че така определените параметри са справедливи. Това показва и моделът на Блек-Скоулс, имайки предвид шестгодишният срок на варантите", заяви за Investor.bg Прокопи Прокопиев, директор корпоративна политика в Енемона АД.

"Следва да се отбележи, че варантите са инвестиционен продукт за средно-срочни инвеститори с инвестиционен хоризонт над 2-3 години", добави още Прокопиев. "Тази седмица ще внесем проспекта за одобрение в КФН, а до края на октомври ще внесем и проспекта за привилегированите акции", каза още той.

Повече за това какво представляват варантите можете да намерите тук.

Освен варанти, Енемона планира да емитира и близо 6 млн. броя привилегировани акции с цел финансиране проектите на компанията.

*Актуализирано към 16:30

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
fallback