fallback

Предлагат удължаване на срока за получаване на обезщетения за безработица

Мярката ще е само за лицата, които са включени в курсовете за обучение, квалификация, преквалификация и имат право на парично обезщетение

15:44 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще предложи срокът за получаването на обезщетения за безработица да се увеличи с три месеца, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция за представяне на анализ на програмите и мерките на активната политика на пазара на труда в Икономическия и социален съвет.

Той уточни, че предложението е само за лицата, които са включени в курсовете за обучение, квалификация, преквалификация и имат право на парично обезщетение.

Да бъдат защитени максимално и в по-продължителен срок безработните лица, които са на пазара на труда, особено младежите до 29-годишна възраст, предложи Тотю Младенов и уточни, че условието е да има активно търсене от тяхна страна за реализация и усилия за обучение, квалификация и преквалификация.

При направените разчети от тази възможност ще се възползват около 25 хил. безработни лица, съобщи министър Младенов.

Те ще бъдат включени в курсове за обучение, включително и чрез ОП „Развитие на човешките ресурси”. Средствата, необходими допълнително за тази мярка ще бъдат около 11,5 млн. лв. Предложението се подкрепя от Световната банка.

Министър Младенов съобщи, че за пасивни и активни мерки на пазара на труда за следващата година се предвиждат да бъдат заделени над 1 млрд. лева - около 250 млн. лева от ОП „ Развитие на човешките ресурси”, около 200 млн. лева за активни мерки на пазара на труда от държавния бюджет, около 200 млн. лева за пасивни мерки на пазара на труда, т.е. обезщетенията за безработица и около 400 млн. лева, които остават за бизнеса и осигурените лица в следствие на намаляването на осигурителната вноска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
fallback