fallback

TBI: Катастрофичните сценарии са вече изключени

Пазарите се върнаха към по-реалистична оценка на активите в сравнение със силно песимистичната от март, смятат експертите

13:47 | 29.09.09 г.

Всички виждаме, че от март пазарите се развиват в положителна посока, каза Стоян Тошев, изпълнителен директор на УД Ти Би Ай Асет Мениджмънт на пресконференция днес. Причините са в уникалните обеми средства, които правителствата инвестираха за справяне с кризата.

„Надали има някой, който да се съмнява, че най-лошото е зад гърба ни“, каза Тошев.

По думите му въпросът за бъдещето продължава да стои. Дали кризата ще е V- или W-образна продължава да се дискутира, „но катастрофичните сценарии вече са изключени“.

Наистина реакцията на пазарите може би беше прекалено оптимистична и не се изключват корекции, но те са съвсем нормални, заяви Тошев, тъй като според него пазарите имат склонността на махалото и ако са свръхпродадени, както бяха през март, отиват в другата посока - на свръхпокупките.

Не можем да кажем дали е започнал дългосрочен бичи пазар, но пазарите се върнаха към по-реалистична оценка на активите в сравнение със силно песимистичната от март, смятат в Ти Би Ай (TBI).

Основният въпрос е дали потребителското търсене ще се съживи и ще подпомогне растежа.

Листването на 15% от енергийните предприятия със сигурност ще се отрази положително на пазара у нас, защото ще насочи интереса на чуждите инвеститори към България, смята Тошев.

Никога не сме преставали да гледаме към инвестиции на чуждите борси и във времената, когато нашият пазар вървеше силно напред. От години търсим експозиция към чуждите пазари. В първите месеци на 2008 г. тези инвестиции бяха затворени. Правим ги с цел не само по-добра доходност, но и диверсификация на портфейла., уточни портфолио мениджър в Ти Би Ай Асет Мениджмънт Светослав Велинов по време на събитието, на което беше представен и нов продукт на компанията.

Взаимните фондове трябва да се използват за дългосрочно инвестиране, но не трябва да се опитва да се уцели правилният момент за инвестиране, а да се влага регулярно твърда сума или, когато цените са ниски, да се купува повече, а когато са по-високи, да се инвестира по-малко.

Чрез дългосрочното инвестиране ще може да се използват плюсовете на капиталовите пазари, без да се инкасират минусите, а именно голямата волатилност. „Видяхме как от началото на годината SOFIX загуби близо 30%, а впоследствие се покачи с около 80%“, уточниха от TBI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
fallback