fallback

Парното може да поскъпва не от януари, а от април

Това каза новият шеф на ДКЕВР, който представи официално вижданията си за енергийния пазар у нас

13:06 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е от януари 2010 г. цената на парното в страната да не се вдига, каза новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев на първата си пресконференция на този пост.

Миналата седмица шефът на Булгаргаз Димитър Гогов заяви, че прогнозата на дружеството е цената на газа от 1-ви януари да се повиши с над 20%, което предполагаше, че ще има поскъпване и на топлинната енергия.

Според предвижданията на ДКЕВР към момента, които обаче не са окончателни, подчерта Семерджиев, цената на природния газ от януари може да се вдигне с не повече от 10-15%. „Това означава, че при определени условия цената на парното може да се задържи на сегашното си ниво до април следващата година, т.е. през целия отоплителен сезон.“

Прогнозата на комисията се основава на очаквания за цената на петрола на международните пазари, поясни Семерджиев.

Какво предстои за ДКЕВР

Най-голямото предизвикателство пред ДКЕВР сега е развитието на пазарите на енергия, особено на електроенергийния пазар, каза Ангел Семерджиев, представяйки приоритетите в работата си.

Той веднага добави, че рязкото отваряне на електроенергийния пазар може да доведе до щети за потребителите. Затова Семерджиев не е привърженик на такава стъпка, тъй като „устойчивостта на пазара е по-важна от произволното му либерализиране“.

Новият шеф на комисията обясни, че в повечето страни, както и у нас, има свободна и регулирана част от електроенергийния пазар, като съотношението между тях зависи от много фактори. По думите му още през 2010 г. ще се усети по-висока либерализация на пазара, още повече че „през първата половина на следващата година ще се забележат първите признаци на излизане от икономическата криза“.

Относно либерализацията на пазара на природен газ Ангел Семерджиев коментира, че на там почти няма такава към момента, тъй като основният доставчик е един – Газпром. С изграждане на междусистемните връзки на България с Румъния и Гърция ще имаме алтернативни маршрути за доставки на газ, което ще доведе до 20% от либерализацията на този пазар, смята той.

За връзките Комотини - Стара Загора и Русе – Гюргево, които са в етап на предпроектно проучване, се очаква до един месец да излезе решението на ЕК за финансирането им по линия на фонда за възстановяване. След това по всяка вероятност до края на 2009 ще започне и самото им строителство.

Относно ВиК сектора Семерджиев посочи, че основният проблем там е липсата на инвестиции, тъй като според анализите на експерти, за да бъде той на съвременно и модерно ниво, през следващите години ще са необходими общо 14 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
fallback