fallback

УниКредит: Бордът в България държи нивата на лошите заеми на ниски нива

В бъдеще кредитиранито в ЦИЕ ще бъде по-тясно обвързано с нивото на местните спестявания, смятат от финансовата институция

09:48 | 29.09.09 г.

Валутният борд, който функционира успешно в страната, „държи” нивата на лошите заеми на относително ниски нива. Това обясни директорът на УниКредит Груп, който отговаря за развитието на бизнеса в Централна и Източна Европа Федерико Гицони на среща с журналисти от международни медии в Милано.

Според Гицони стабилността на валутния борд е предпазила лева от обезценяване, което от своя страна, е предотвратило по-сериозни затруднения на домакинствата и фирмите в обслужването на заемите.

Той заяви, че въпреки че 2009 ще бъде най-трудната година за региона, като цяло перспективите за развитието на банковия сектор в Централна и Източна Европа остават непроменени.

Очакванията на анализаторите от УниКредит Груп са, че в следващите години регионът ще продължи да „догонва” Западна Европа по разпространение на финансовите услуги, макар и с по-умерени темпове. Определящо за това на каква скорост ще продължи кредитирането в ЦИЕ ще е качеството на портфейлите на банките.

„Нивото на проблемните заеми ще определи дали финансовите институции ще концентрират усилията си върху контролиране на риска или върху търсенето на нови бизнес възможности”, смята Гицони.

Той обясни още, че друга основна разлика на кредитирането в бъдеще, в сравнение с минали години, е, че ще бъде по-тясно обвързано с нивото на местните спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 02.09.22 г.
fallback