fallback

Преглед на печата за 29 септември

08:10 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерствата искат смело от бюджет 2010 в. Дневник

Въпреки спада на данъчните приходи заради кризата, който ще продължи и догодина и планираните драстични съкращения на администрация, министерствата искат с над 4 млрд. лв. повече разходи от бюджет 2010 в сравнение с отпуснатите им през тази година.

Това става ясно от обобщение на исканията, направено от финансовото министерство, с което "Дневник" разполага. Претенциите на министерства и държавни агенции и комисии са за 20.275 млрд. лв., което е с 18.35% повече от заложените в тазгодишния бюджет и с 25.8% над разходите, останали след предприетите през август от кабинета "Борисов" съкращения. Сумата на претенциите ще нарасне още, тъй като образователното министерство, Министерският съвет и Народното събрание още не са изпратили плановете си.

Акцизите на горивата и алкохола няма да се вдигат в. Сега

Не се готви покачване на акциза върху горивата и алкохола. Налогът върху бензина най-вероятно ще остане 0.685 лв. на литър, а върху дизела - 0.60 лв., научи "Сега". Налогът върху спиртните напитки също се запазва на тазгодишното си ниво.

Бюджет 2010, в който трябва да бъдат заложени тези параметри, все още не е готов, въпреки че в събота финансовият министър Симеон Дянков обеща да го вкара до дни в парламента. От пресцентъра на ведомството обясниха вчера, че министърът е имал предвид само общите показатели на бюджета, които тази седмица ще бъдат разглеждани от парламентарната група на ГЕРБ. Срокът за внасянето на закона в Народното събрание е 31 октомври, като преди това той трябва да бъде съгласуван с всички министерства, социалните партньори и да бъде приет от Министерския съвет.

Следващото поскъпване на акциза върху бензина е планирано за 2011 г., когато се очаква той да се вдигне от сегашните 685 лв. за 1000 л на 710 лв. Заедно с ДДС това значи поскъпване с около 5 ст. на литър. Такова увеличение няма да се отрази сериозно на бизнеса, но и няма да покачи чувствително приходите в хазната. От него в бюджета ще дойдат не повече от 50 млн. лв., изчислиха източниците на "Сега". Софийското парно пак не е готово за зимата в. Сега

Два дни преди официалното начало на отоплителния сезон столичната "Топлофикация" се оказва полуготова за него. По закон от 1 октомври всяко топлофикационно дружество в страната трябва да има готовност при захлаждане на времето да пусне парното.

Техническият директор на софийското парно Иван Маринов призна пред "Сега", че дружеството е осигурило мазут само за 10 дни. Според него наредба на икономическото министерство задължава дружеството да има осигурено гориво само за 5 дни. Във въпросната наредба №11 от 2004 г. за резервите от горива обаче пише, че всяко дружество трябва да разполага с резервно гориво за минимум 15 дни. По време на газовата криза през януари т.г. именно липсата на мазут остави стотици хиляди софиянци дни наред на студено. Маринов твърди, че разполагаемото количество било достатъчно. Той посочи, че има и "уговорка" с "ЛУКойл" за допълнителни доставки в случай на необходимост".

Поискаха затвор за некоректни работодатели в. Новинар

Работодатели, които не плащат социалните осигуровки на работниците си, да бъдат наказвани със затвор, поиска пред БНТ заместник-министърът на труда Христина Митрева. Такова предложение ще бъде обсъдено възможно най-скоро и със социалните партньори. Ако промяната бъде одобрена, текстовете ще бъдат записани в Наказателния кодекс, обясни Митрева. Такава санкция вече е съществувала в българското осигурително законодателство през 2000 г., но само за три месеца. Отменената разпоредба предвиждаше затвор до три години за работодатели, които плащат заплати на ръка, но не внасят осигуровки върху тях и задълженията са в особено големи размери. Този път експертите ще предложат текст, който да се отнася единствено до осигуровките, без да касае изплащането на заплати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 27.08.22 г.
fallback