fallback

Работодателите търсят счетоводители и търговци през септември

Според някои прогнози търсенето на работна ръка ще се върне на нивата от 2008 в средата на следващата година

08:12 | 29.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Едни от най-търсените позиции от работодателите през септември са тези за счетоводители и търговци, сочат данните от проучване на Investor.bg между водещи агенции за подбор на персонал. При това от тези категории персонал се търсят кадри както за ръководни длъжности, така и за оперативни счетоводители и търговски персонал средно ниво. От Synectica уточняват, че при тях търговските позиции всъщност се търсят целогодишно.

Друга позиция, към която работодателите проявяват траен интерес, са компютърните специалисти. Според наблюденията на Monday остава стабилно търсенето от ИТ фирми, фармацевтични компании и вериги за бързооборотни стоки, но е по-ниско в сравнение с миналата година през същия месец.

От заявките на „Хрисела - Перфект Консулт" обаче най-търсен през месеца е неквалифицираният персонал в сферата на ресторантьорството и търговията (продавач-консултанти), въпреки че има търсене и за търговските позиции предимно с изискване за владеене на западен език, като административен персонал и служители в строителния и мебелния бранш.

ICAP Bulgaria през месеца е имала по-конкретно заявки главно за мениджърски позиции в областта на продажбите, бизнес развитие, продуктово развитие, офис-мениджъри.

Има известно съвпадание на най-търсените кадри през септември и предходния месец, тъй като през август се търсеха главно търговци и нискоквалифициран персонал. 

Агенциите за подбор на персонал отчитат, че като цяло търсенето на кадри през септември е по-слабо на годишна база и през октомври не се очаква да има оживление. От Manpower Bulgaria предвиждат през октомври да „има движение“ по позициите: специалисти обслужване на клиенти, компютърни специалисти, финансисти (счетоводители), търговски представители, мениджъри.

Други експерти от сектора за подбор на персонал прогнозират за октомври по-скоро продължаване на търсенето главно на търговски представители и мениджъри. По мнението на някои от агенциите през октомври в общи линии ще се запази търсеното на кадри в рамките на това през септември както по видове персонал, така и по брой на кадрите. Според някои по-дългосрочни (и по-песимистични) прогнози до началото или дори до средата на следващата година няма да има възстановяване при търсенето на персонал от работодателите на нивата от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 16.08.22 г.
fallback