fallback

Транспортното министерство и синдикати молят банките за отсрочка за БДЖ

Предвижда се в началото на октомври работещи в системата на железниците да получат заплатите си за месец юли

13:06 | 26.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и транспортните и железничарски синдикати в България се разбраха да отправят „апел към Асоциацията на банките в България за разбиране към затрудненото положение на работниците от системата на жп транспорта и обсъждане на възможности за разсрочване на техните задължения“.

От министерството съобщават, че след проведени разговори със синдикатите са поели ангажимент да подпомогнат дружествата за ускорено изплащане на дължимите суми към работниците. Предвижда се доизплащане на задълженията за месец юли към работещите в „НКЖИ” до 2 октомври и изплащане на аванс за месец септември за „НКЖИ” до 15 октомври.

До 28 септември пък трябва да се изчистят задълженията към работещите в БДЖ за месец юли, а до 8 октомври да се изплати авансът за месец септември.

Според министър Цветков основните причини за забавянето на възнагражденията са спадът на товарните превози, неравномерно изразходване на годишната субсидия и предсрочно усвояване на 80% от средствата за капиталови разходи.

Предстоящото погасяване на две вноски по заеми към банки за месец ноември и декември (на обща стойност около 50 млн. лв.) пък щяло допълнително да утежни изплащането на възнагражденията.

Освен призивите към банките да проявят разбиране, другите мерки по проблема са блокиране на останалите 20% от капиталовите разходи с цел пренасочване на средствата за изплащане на работните заплати и разговори с НАП.

„Проявено е разбиране от страна на НАП за спешно възстановяване на ДДС в размер 4,8 млн. лв., който също да се използва за погасяване на задълженията към работниците“, уточниха от транспортното министерство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
fallback