fallback

Бизнес климатът стигна най-ниско ниво от началото на кризата

Най-голям негативизъм през септември се отчита в строителния сектор

11:44 | 26.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

През септември 2009 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0,4 пункта в сравнение с предходния месец и отбелязва най-ниското си равнище (8,6 процентни пункта) след започналото от октомври 2008 г. негативно развитие на стопанската конюнктура в страната, показват данни на националната статистика.

В промишлеността няма съществена промяна в стопанската конюнктура спрямо август. Секторният индикатор нараства с 0,3 пункта поради малко по-добрите очаквания за бизнес състоянието на промишлените предприятия през следващите шест месеца. Прогнозите на мениджърите за производството през следващите три месеца клонят към задържане на настоящото ниво. По тяхно мнение настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия остава без промяна в сравнение с август, нивото на поръчките е недостатъчно, а производствената активност продължава да спада.

Мениджърите в строителните фирми влошават оценките си за настоящата бизнес ситуация и секторният индекс пада с 2,3 пункта. Строителната активност се оценява като намалена, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Регистрира се намаляване на осигуреността на производството с поръчки и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Очакванията за персонала са в посока на неговото намаление през следващите три месеца.

Относно продажните цени предприятията, които предвиждат намаление, продължават да са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 1 процентен пункт през септември в сравнение с предходния месец. Има известно подобрение на очакванията на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се оценките за настоящите продажби, а също и очакванията за обема им през следващите три месеца. Същевременно обаче не се очаква увеличение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

В сектора на услугите през септември за втори пореден месец съставният показател “бизнес климат” се понижава (с 1,5 пункта) след няколкомесечно подобрение. Влошаването се дължи както на по-ниските оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията, така и на по-умерените очаквания за следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 08.09.22 г.
fallback