fallback

RWE може да се откаже от АЕЦ Белене?

Като причина за това се сочат нарастващите разходи

11:34 | 25.09.09 г.

Главният изпълнителен директор на немската енергийна компания RWE AG Юрген Гросман обмисля оттеглянето от проекта за изграждане на атомната централа в Белене, съобщи Bloomberg, като цитира Handelsblatt, който се позовава на анонимни служители на немската компания.

Като причина за това се сочат нарастващите разходи.

RWE беше избрана за стратегически инвеститор на АЕЦ Белене (с участие в проекта от 49%, при 51% за НЕК) в началото на октомври след конкурс. Споразумението беше подписано официално в края на миналата година.

Офертата на фирмата, с която тя спечели конкурса, предвижда инвестиция от нейна страна на до 1,275 млрд. евро в капитала на централата до крайния срок на изграждането й. RWE е предложила и да даде т.нар. "премия" на НЕК в размер на 550 млн. евро.

Изграждането и пускането в действие на двата блока на АЕЦ Белене може да струва в най-лошия случай 6 млрд. евро, каза пред журналисти този месец Генадий Тепкян, вицепрезидент на руската компания „Атомстройекспорт", която спечели конкурса за строител на атомната централа.   Миналата седмица стана известно, че общата сума, изразходвана за консултантски услуги по проекта за АЕЦ „Белене“, възлиза на 95,1 млн. евро и 5,2 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 29.08.22 г.
fallback