fallback

Днес SOFIX е най-зле представилият се индекс в цял свят

Родният пазарен индикатор загуби 3,2%, докато Македония, Сърбия, Гърция, Полша, Русия, Украйна, Словакия, Латвия и Турция растат

14:55 | 24.09.09 г.

Българският борсов индекс SOFIX е най-зле представящият се индекс в цял свят, след като отчете 3,23% спад до 489,82 пункта, показва справка на Investor.bg.

В последните 24 часа пазарът във Венецуела (късно снощи) е затворил с 3,15% спад до 52 407 пункта, с което е близо до българския резултат.

Тази сутрин в Азия, Европа и Африка няма пазар с такъв мощен спад, а дори има и доста национални индекси, които се покачват, като само сред близките до България страни това са индексите на Македония, Сърбия, Гърция, Полша, Русия, Украйна, Словакия, Латвия и Турция.

Водещите пазари в Западна Европа (Германия, Франция и Великобритания) отчитат около 0,5% спад до момента, а вчера спад под 1% отчетоха и индексите в САЩ.

Възниква въпросът дали днешният спад е реакция на пазарите в чужбина, или местно явление.

Според Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус капитал: „Разпродажбите днес доведоха до спад на основния индекс SOFIX до под 500 пункта. Дали това е нормален процес на прибиране на печалби, или начало на по-сериозен спад на пазара, ще стане ясно през следващите седмици. Негативно влияние най-вече върху финансовите акции оказаха и новините за запора на активи на Христо Ковачки, и най-вече - увеличаването на размера на лошите кредити през август.

Развитието на сагата около Девин логично доведе до понижаването на цената на дружеството приблизително до нивата на очакваната сделка за мажоритарния пакет. Прави впечатление, че първата сделка за контрол над сравнително ликвидно дружество от доста време насам се извършва на цена, близка до пазарната.

Въпреки негативните новини от развитите пазари, някои борси в региона се представиха повече от прилично. Пазарите в Сърбия и Македония например се повишиха с 1-2 процента, като нагоре през сутрешната сесия е и борсата в Истанбул. Това оказва влияние върху доброто представяне на фондовете, инвестиращи на тези пазари.“

Общо 19 от 20-те компании в SOFIX отчетоха спад днес.

Само книжата на КТБ се повишиха с 2,15%, но това не беше достатъчно, за да може индексът да излезе на по-малко червени територии.

Оргахим поевтиня най-силно сред дружествата в индекса като загуби 6,67% от капитализацията си. Софарма и Каолин загубиха между 4 и 6% от пазарната си оценка.

Най-силен спад сред дружествата с оборот над 5 хил. лв. отчете Мел инвест холдинг, загубил 9% до 0,97 лв./акция. Хидравлични елементи и системи АД се обезцени с 8,5% до 5,4 лв./акция, а Елхим Искра загуби 7% от пазарната си оценка до 2 лв./бр.

Сред поскъпващите дружества с оборот над 5 хил. лв. лидер бе Булгартабак холдинг АД с 9,4% ръст, следван от КТБ с 2,1% ръст до 55,98 лв. и Юрий Гагарин БТ АД с 1,4% ръст до 29,9 лв.

Днес оборотът на БФБ достигна 8,8 млн. лв., от които 6,5 млн. лв. с облигации.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 22.08.22 г.
fallback