fallback

Преговаряме през октомври за нов договор с Газпром

При забавяне на преговорния процес с Газпром през 2011 г. би имало недостиг на природен газ в България

15:02 | 24.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

През първата половина на октомври по всяка вероятност в София ще пристигнат представители на ръководството на Газпромекспорт за преговори относно нов договор с руския газов гигант, съобщи днес пред журналисти изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов.

Едно от основните направления, по които ще се водят преговори, е удължаване срока на договора за доставки на природен газ за България, който частично изтича (с част от посредниците) до 1 януари 2011 г., а изцяло – на 1 януари 2013 г. Друго направление на преговорите е за количествата газ за страната ни на година.

По искане на руската страна ще се обсъжда и въпросът за количествата и начина на доставки за България, в случай че в периода на действие на новия договор (както се очаква), бъде построен газопроводът „Южен поток“.

Относно предстоящите преговори Гогов изрази надежда до края на годината поне по част от основните клаузи по договора с Газпром да бъде постигнато споразумение, защото при забавяне на преговорния процес, през 2011 г. ще има недостиг на природен газ в България.

Шефът на Булгаргаз информира, че газохранилището в Чирен е изцяло запълнено, тъй като там е нагнетяван природен газ и през пролетта - предвид евентуално прекъсване на доставките заради спор между Русия и Украйна, независимо че в онзи период цената на синьото гориво беше по-висока от сегашната. Така че сега полезният обем газ в газохранилището (този който може да се изтегля) е над 600 млн. куб. м.

Това на практика означава, че при евентуално временно спиране на доставките от Русия от Чирен може да се черпи газ в продължение на около пет месеца, въпреки че количествата ще бъдат по-малки от необходимите на денонощие за страната ни, особено ако евентуалната криза продължи повече от две седмици, поради спадане на налягането в газохранилището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 08.09.22 г.
fallback