fallback

Иван Костов: БФБ е в тежко състояние и едва ли ще се възстанови до 20 г.

Депутатите не приеха доклада на КФН за 2008, но приеха отчета за изпълнението на бюджета на комисията

14:22 | 24.09.09 г.

Иван Костов от Синята коалиция заяви, че няма да подкрепи доклада на КФН за 2008 г., тъй като в него комисията не обяснява причините през миналата година борсата да регистрира един от най-големите си спадове, съобщи БТА.

По думите на Костов КФН трябва да защитава интересите на дребните вложители, „а през 2008 г. вложителите в пенсионни фондове, както и застрахователите, са загубили на борсата стотици милиони левове“.

Костов коментира, че в момента борсата е в тежко състояние и едва ли ще се възстанови през следващите 20 години, ако не се извършат промени в ръководството на КФН.

Иван Колев от ГЕРБ се съгласи с мнението на Костов за слабостите на отчета. Той отбеляза, че отчетът представя статистически данни, но не очертава изводи и мерки за справяне с кризата. Заместник-председателят на комисията Ралица Агайн отговори по време на дискусията около документа, че борсата е започнала да се възстановява от март тази година и увеличението на индекса SOFIX е близо 100%.

„Все още липсват чуждестранни инвестиции“, отбеляза тя. Според нея трябва да се актуализира уредбата за Централния депозитар, за да се даде възможност за достъп на чуждестранните инвеститори на българския пазар и на български - на чужди борси. Депутатите не приеха доклада на КФН, но приеха отчета за изпълнението на бюджета на комисията.

По думите на Ралица Агайн през миналата година КФН е наложила глоби за 2,293 млн. лв. Голяма част от санкциите - над 1,6 млн. лв., са наложени на застрахователните дружества заради ненавременно представяне на отчета за сключените застраховки „Гражданска отговорност“. Това се отразява на общия обхват на застраховката, за която има определени европейски изисквания, а и върху възможностите на МВР да налагат санкции на пътя.

Агайн каза, че се надява скоро да има регистър, чрез който може в реално време да се проверява кой има застраховка „Гражданска отговорност“.

Застраховките „Каско“ и „Гражданска отговорност“ са с най-голям дял в портфейла на общозастрахователните дружества през 2008 г., показват данните на КФН за 2008 г., обсъден и приет от парламента днес. Делът на „Каско“ е 45%, а на „Гражданска отговорност“ - 25,1%. На трето място е застраховка „Пожар и природни бедствия“. Размерът на изплатените обезщетения в общозастрахователния сектор през 2008 г. е 594,26 млн. лв.

Брутният премиен приход на животозастрахователите е 270,247 млн. лева, което е ръст от 15 на сто спрямо 2007 г. Изплатените претенции по животозастраховане са 92,24 млн. лв. Полученият от застрахователите в България през 2008 г. брутен премиен доход отбелязва ръст от 20% до 1,8 млрд. лв. Премийният приход на здравноосигурителните дружества е 30,3 млн. лв., което е ръст от 19,7 на сто спрямо 2007 г. Към 31 декември миналата година балансовите активи на пенсионните фондове са 2,3 млрд. лв., което е спад с около 1% спрямо предходната година. През 2008 г. са били издадени лицензи за инвестиционни посредници на седем дружества и общият им брой става 88.

През 2008 г. са вписани 49 нови застрахователни брокери и е отнета регистрацията на осем. Така общо те стават 275. Застрахователните агенти са 60 194, като през миналата година броят им се е увеличил с 19 291. През годината на фондовата борса в София са допуснати до търговия 47 нови емисии ценни книжа, докато през 2007 г. те са били 44. Пазарната капитализация на фондовата борса е спаднала с 57% до 12,5 млрд. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 09.09.22 г.
fallback