fallback

Прогнозират повишение на цената на газа у нас от януари с над 20%

От 1 октомври цената се повишава с 2,49%

13:45 | 24.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предварителната прогноза на Булгаргаз за цената на природния газ от януари 2010 г. е, че тя ще има повишение с над 20% спрямо сегашната стойност, каза изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов след днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което се обсъди цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината.

На заседанието стана ясно, че предварителното решение на регулатора е да одобри предложението на Булгаргаз за повишение на цената на газа от 1 октомври с 2,49% (с 9,1 лв. за 1000 куб. м), т.е. тя да стане 374,13 лв./1000 куб. м (без ДДС) при продажба от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа. Окончателното решение на ДКЕВР за цената на газа за четвъртото тримесечие ще бъде взето на закрито заседание на 28 септември.

Прогнозата на Булгаргаз за цената на синьото гориво за първото тримесечие на 2010 г. обаче е за 470 лв./1000 куб. м (без ДДС). Гогов посочи, че тези разчети се основават на цените на алтернативните горива (мазут и газьол) с отстояние 6-9 месеца, които пък зависят от цената на петрола, и на курса на долара спрямо лева. Шефът на газовата фирма даде пример, че през декември 2008 г. цената на мазута е била 230 долара/т, през май 2009 г. - 340 долара/т, а сега е 435 долара/т.

Гогов същевременно обясни, че дадената висока прогнозна цена може да се промени в посока надолу при определени обстоятелства, едното от които е да се запази по-нисък курса на долара спрямо лева, което би „смъкнало“ прогнозната цена на газа с няколко процента.

Другата възможност за намаляване на прогнозната цена на газа от януари е скорошно рязко намаляване на цената на петрола, което би понижило и цените на алтернативните горива и съответно на газа, доставян от Газпром. Гогов допълни, че лично той е скептичен за осъществяването на втория вариант, защото през последните месеци цената на петрола се е задържала около 70 долара за барел и засега няма индикации за поевтиняване, макар че „всичко е възможно“.

В случай че цената на природния газ от януари се вдигне с над 15%, ще има и поскъпване на парното отопление, като по закон топлофикациите в страната трябва да внесат предложенията си за вдигане на цените в ДКЕВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
fallback