fallback

Булгаргаз ще приключи годината с положителен финансов резултат

Като цяло за годината потреблението на природен газ в страната се очертава да бъде с над 25% по-ниско от това през миналата година

13:05 | 24.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предварителните разчети сочат, че Булгаргаз ще приключи годината с положителен финансов резултат, каза днес изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов по време на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което се обсъди цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината.

Гогов уточни, че счетоводно на финансовия резултат на газовата компания може да повлияят с отрицателен знак вземанията от Кремиковци и евентуалното определяне на цена на газа от 1 януари 2010 г., която е по-ниска от усреднената цена на намиращия се в газохранилището в Чирен газ, така че при такава ситуация финансовият резултат на Булгаргаз ще бъде „нула“.

Шефът на Булгаргаз информира, че като цяло за годината потреблението на природен газ в страната се очертава да бъде с над 25% по-ниско от това през миналата година. Спадът се дължи главно на заниженото потребление на торовите заводи и на Кремиковци. В тази връзка фирмата води преговори с Газпром да не се наложи да бъдат заплащани част от предварително заявените, но на практика непоискани количества синьо гориво, каквато клауза има в договора за доставка между двете компании. 

Според прогнозите на Булгаргаз за потреблението на газ през следващите години, направени на основата на допитване до фирмите в страната за предвижданията им за собственото им потребление, през 2010 г. ще има лек ръст на потреблението на газ в страната, т.е. до към 3 млрд. куб. м, а към 2015 г. вече потреблението на газ у нас ще бъде удвоено спрямо сегашния обем.

Гогов допълни за Investor.bg, че вече има не малко заявки за бъдещи доставки на газ на нови потребители, особено в областта на електроенергетиката, като например за планираната газова централа на ЧЕЗ България на територията на ТЕЦ Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 05.09.22 г.
fallback