fallback

Депутати искат научен анализ на сделката с външния дълг през 2002

Предлага се анализът да бъде готов до шест месеца

12:36 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Група депутати предлагат парламентарната комисия по бюджет и финанси да възложи на трима независими учени анализ на замяната на българския вуншен дълг, осъществена от правителството на Симеон Сакскобургготски. Това заяви пред журналисти в парламента един от вносителите на предложението - Асен Агов от Синята коалиция.

Заедно с него, Димо Гяуров (Синята коалиция), Стоян Мавродиев (ГЕРБ) и Бойко Великов (Коалиция за България) предлагат темата на проучването да бъде „Анализ на замяната на българския дълг и оценка на последствията от замяната за българския данъкоплатец“.

Агов посочи, че ще предложат на парламентарната комисия групата от учени да бъде оглавена от проф. д-р на икономическите науки Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН и бивш член на УС на БНБ. В състава на групата се препоръчва да влязат още Георги Ганев и Милчо Стоименов.

Работната група трябва да изготви анализа си в срок от шест месеца, каза Агов.

По думите му дълго време се е мълчало по тази сделка, като се посочват различни суми за размера й - от 350 млн. до 700 млн. евро.

Замяната на брейди книжа от българския външен дълг с еврооблигации бе направена през 2002 г. по инициатива на бившия финансов министър Милен Велчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 31.08.22 г.
fallback