fallback

Единият правителствен Ербъс все пак ще бъде задържан

Правителството ще иска парите, платени досега за двата самолета, да бъдат признати като вноски за единия от тях

11:50 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Единият Ербъс за правителството все пак ще остане, съобщи Dnes.bg. На правителственото заседание министърът на транспорта Александър Цветков ще предложи да бъде прекратен само единият договор за лизинг.

Правителството ще иска парите, платени досега за двата самолета, да бъдат признати като вноски за единия от тях, а другият да не се взима.

До края на годината държавата ще преведе 900 хил. лева по лизинга, а от следващата година ще продължи да плаща по договорената от предишния кабинет схема за един самолет. Така било най-изгодно.

Четири дни след като се закле като министър, Александър Цветков създаде комисия, която да провери законосъобразността и целесъобразността на договора за закупуването на правителствени самолети.

Пет дни по-късно беше обявено, че договорът е неизгоден за страната и има нарушения в процедурата за обществена поръчка, затова ще бъде изпратен в прокуратурата. Сделката пък ще бъде развалена.

Предишното правителство проведе процедура за закупуване на два самолета за Авиоотряд 28 през 2008 година. На първо място се класира Би Ейч Еър.

Договорът предвижда доставката на две машини Ербъс A319 на лизинг за пет години. Цената на всеки от самолетите е 44,2 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 02.09.22 г.
fallback