fallback

Акция на седмицата – Еврохолд България АД

Книжата на компанията се изстреляха с близо 30% през седмицата като по-голямата част от ръста бе в петък

10:58 | 19.09.09 г.

Книжата на Еврохолд България АД бяха избрани от Екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание „Акция на седмицата“.

Причината се крие в това, че акциите на компанията излетяха в петък като общо за седмицата се повишиха с 28 на сто до 1,8 лева. В 643 сделки минаха 370 287 броя акции, което формира оборот от 580 хил. лв.

От следващата сряда емисията на Еврохолд ще бъде добавена към структурата на блу-чип индекса SOFIX с free-float от 30,2% и ще заема относително голямо тегло спрямо останалите в състава на индикатора.

През второто тримесечие компанията реализира консолидирана печалба от 980 хил. лв. спрямо загуба от 912 хил. лв. за същия период на миналата година. Общо за първите шест месеца от началото на годината Еврохолд България реализира загуба от 4 млн. лв.

За второто тримесечие на 2009 г. консолидираните продажби на дружеството забавят ръста си до 4% на годишна база като възлизат на 80,3 млн. лв. За първото тримесечие ръстът на продажбите бе с 20,62% до 91 млн. лв. и общо за шестмесечието ръстът е с 12,3% на годишна база до 171,3 млн. лв.

Еврохолд преструктурира дъщерните си дружества в отделни под-холдинги в зависимост от предмета си на дейност. Така например застрахователните дружества в портфейла му бяха отделени в Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ), автомобилният бизнес е консолидиран в Авто Юнион Груп, а лизинговите компании са обособени в Евролийз Груп.

Освен това Еврохолд България притежава и производствени компании – Етропал и Формопласт, които са публични дружества. Ръководството на холдинга миналата година обяви, че възнамерява да продаде участията си в тях, тъй като стратегията на компанията е да се фокусира върху финансовите операции.

В края на 2008 година Еврохолд съобщи, че „холдингът е в напреднала фаза за привличане на купувач на Етропал АД“.

В интервю за Investor.bg  Асен Христов, председател на НС на Еврохолд България АД, заяви, че в сегашната финансова ситуация предложените цени за Етропал не са задоволителни. „За нас това не е продажба на всяка цена – имаме време и продължаваме да водим разговори“, каза Асен Христов.

Ценовите съотношения на Еврохолд България на консолидирана база са, както следва: цена/продажби - 0,31 и цена/счетоводна стойност - 0,64. Поради отрицателния финансов резултат за последните четири тримесечия, ценови коефициент цена/печалба не се изчислява.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
fallback