fallback

Ден преди промяната на SOFIX книжата на Трейс и Еврохолд се изстреляха

Акциите на Топливо и Евро инс поевтиняха

14:28 | 18.09.09 г.

Днес бе последният ден на търговия със старата структура на най-стария индекс – този на сините чипове SOFIX.

След празниците, а именно от другата сряда (23 септември), в състава на SOFIX ще бъдат добавени Трейс Груп Холд и Еврохолд България на мястото на Топливо и ЗД Евро инс АД.

В резултат на това днес в самия край на търговията книжата на първите две бяха изкупени в големи обеми, акциите на Топливо бяха обект на разпродажби, а тези на Евро инс леко се понижиха.

Книжата на Трейс Груп Холд се движиха в широки граници, като първоначално бяха разпродадени до малко над 76 лева за акция, но впоследствие затвориха на 81 лева, или с 3,2% актив спрямо вчера. Обемът по позицията бе 4150 прехвърлени лота.

Биковете най-яростно атакуваха акциите на Еврохолд България, като резултатът бе 20% ръст на капитализацията на дружеството. Книжата му затвориха при ниво 1,8 лева за брой, или с цели 33 стотинки над най-ниската си стойност за деня. По позицията минаха над 200 хил. акции.

За разлика от новите попълнения на SOFIX, акциите на Топливо поевтиняха до 5,1 лева от 5,9 лева цена на отваряне, което представлява 12% загуба за стойността им. По-лек бе спадът по позицията на Евро инс – акциите на застрахователната компания изгубиха 2,6% до 1,89 лева в обем от 58 хил. прехвърлени лота.

Справка на Investor.bg показа, че в момента има 12 сертификата върху SOFIX, като 11 са на ABN - RBS и един на HVB.

Новите емисии, които влизат в SOFIX, ще заемат относително голямо тегло в него в сравнение с излизащите, тъй като първите разполагат с голяма free-float пазарна капитализация. Това означава, че теглото на останалите 18 участници в индекса ще намалее.

Затова издателите на сертификати би трябвало да продават акции и от останалите компании в SOFIX, не само от напускащите индекса.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
fallback