fallback

Възрастта за пенсиониране няма да бъде променяна тази и следващата година

Това обаче не означава, че не трябва да мислим дългосрочно за повишаване на пенсионната възраст, заяви социалният министър

11:26 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

В състояние на криза няма да се правят никакви реформи по отношение на пенсионната възраст. Както за тази, така и за следващата година приоритетите на правителството ще бъдат свързани с излизане от кризата и с антикризисни мерки, заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Това не означава, че не трябва да мислим дългосрочно за повишаване на пенсионната възраст, каза Младенов. Дискусията за следващите 20 години започва още сега, за да се направи пълен анализ какво е постигнато в пенсионната реформа, какви са натрупаните проблеми по отношение на финансирането й и обществото с диалог и в дискусия да вземе решение, посочи министърът.

Той добави, че през следващата седмица състоянието на пенсионната реформа и нейното бъдеще ще бъдат обсъдени на Консултативния съвет към МТСП. На съвета ще присъстват представители на синдикатите, работодателите, неправителствени и пенсионерски организации.

В състояние на криза държавата ще финансира недостига на пари в държавното обществено осигуряване, каза в отговор на въпрос Младенов, цитиран от БТА. В момента ние правим всичко възможно да запушим пробойните за неправомерно изтичане на пари от държавния бюджет, за да може да се натрупат достатъчно средства и от 1 юли 2010 г. да имаме нова политика по доходите и за пенсиите, заяви Младенов.

В момента мъжете у нас се пенсионират на 63 години, а жените – на 60-годишна възраст, като по искане на ЕС пенсионната възраст трябва да се изравни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
fallback