fallback

КФН пита акционерите в АДСИЦ: Да отпадне ли задължителният дивидент от 90%*

Обсъждат се общо 36 предложения за промени в Закона за АДСИЦ, като ще има и нови идеи

10:50 | 18.09.09 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) започна предварително проучване на мненията и становищата във връзка с възможни бъдещи изменения в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, показва публикация в уеб страницата на регулаторния орган.

От КФН е изготвен консултационен въпросник, в който са включени 36 идеи за изменения на закона, предлагани от различни заинтересовани страни от 2007 г. насам. Мнение в настоящата консултация могат да предоставят дружествата със специална инвестиционна цел, техните акционери, както и всички други заинтересовани страни. В документа се обсъждат органичен брой въпроси, но КФН ще разгледа всички предложения и коментари, които постъпят в консултационния период.

Един от най-спорните въпроси е дали да отпадне изискването 90% от печалбата да се разпределя като дивидент. Това изискване, както и фактът, че тези дружества не се облагат с данък печалба, са двете характерни черти на АДСИЦ, спрямо останалите публични и непублични дружества. От една страна държавата дава на АДСИЦ, като не им взема данък печалба, но от друга иска да дават задължителен дивидент. Отпадането на изискването за разпределяне на 90% от печалбата като дивидент ще изненада неприятно акционерите, разчитали на този дивидент, влагайки парите си в последните години в десетките АДСИЦ.

"Задължителният дивидент не трябва да отпада, защото инвеститорите са купували акции при това условие. Може да има отлагане на плащането максимум с година, но ако е обвързано с намаляване на такса управление за облсужващото дружество. Трябва освен да се вземе да се даде", заяви Владислав Панев, председател на Съвета на диреторите на УД Статус Капитал.

Във въпросника се задава и въпросът „Считате ли, че е подходящо да се осигури възможност АДСИЦ да бъде отписано без задължителна ликвидация, ако общото събрание е решило това с мнозинство 75% от представените капитала?“.

На практика границата от 75%, е доста по-ниска от 90% + половината от гласувалите на общо събрание, която е нужна при отписване на публично дружество.

Към консултационния документ е изготвен формуляр за отговори в xls формат, като е необходимо в него да се отговори на поставените въпроси с „да” или „не”. Всички други становища и коментари следва да се представят в отделен документ. Срокът за представяне на становища и отговори е до 05.10.2009 г. Консултационният въпросник и формата за попълване на отговорите можете да изтеглите от тук.

Отговорите следва да се представят на електронна поща: delovodstvo@fsc.bg, както и на хартиен носител в КФН. Специално за Investor.bg от КФН уточниха, че отговорите трябва да са и на мейл, и на хартиен носител.

Към настоящия момент самата КФН не счита, че предложението за отпадане на задължителния дивидент от 90% трябва да бъде подкрепено. Проучване на Investor.bg показа, че нито един от големите АДСИЦ не подкрепя предложението.

*Допълнено към 12:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
fallback