fallback

По-малко шефове в НК „Железопътна инфраструктура“

Основният аргумент за предлаганите изменения са намаляване на разходите в държавните предприятия заради финансовата криза

09:43 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът гласува на първо четене предложението Управителният съвет (УС) на Националната компания (НК) „Железопътна инфраструктура“ да бъде от трима членове, а не от петима, както е сега. Това предвиждат промени в Закона за железопътния транспорт, внесени от Министерски съвет.

Основният аргумент за предлаганите изменения са намаляване на разходите в държавните предприятия заради финансовата криза. Поправките са част от мерките на правителството в тази насока.

Подобна численост на УС по никакъв начин не осигурява по-добро управление на компанията, посочва в мотивите си правителството. Според вносителя практиката сочи, че управление от трима души, които са добри професионалисти в съответната област, е достатъчно ефективно и гарантира оперативност при вземането на решения.

Депутатите одобриха вчера на първо четене още три законопроекта с подобна цел - в Закона за преобразуване на Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските на Комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия, в Закона за морските пространства и вътрешните водни пътища, както и в Закона за гражданското въздухоплаване. С тях беше намален съставът на управителните органи на държавните предприятия по тези закони.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 29.08.22 г.
fallback