fallback

Искат повторно отваряне на безмитните магазини като антикризисна мярка

Според експерти, ако това се случи, няма да има санкции от ЕК

09:30 | 18.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възстановяването на безмитната търговия по сухопътните граници на България може да бъде антикризисна и антикорупционна мярка, смята Димитър Стефанов, експерт в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Загубата за държавния бюджет от спирането на безмитните магазини е около 40 млн. лева годишно от данъци и акцизи, отделно с 1700 бройки намаляват и работните места в страната, съобщиха от БТПП. Според Димитър Стефанов корупцията е била около, а не в обектите за безмитна търговия - тя се прави от куфарните търговци и при карго-контрабандата, допълни той.

След закриването на безмитните магазини по нашите граници НАП и Агенция Митници са направили пълна ревизия на тяхната дейност и са потвърдили писмено, че в дейността на операторите за период от пет години назад нарушения няма, казаха от Асоциация за безмитна и тревъл ритейл търговия (АБТРТ).

Според директива на ЕС безмитни магазини може да има до 2017 година, посочи Радостин Генов, председател на АБТРТ. Сега вървят дела във Върховния административен съд срещу затварянето на безмитните магазини и според експерта вече има развитие в полза на собствениците на тези обекти.

Утвърдената директива на ЕС - 2008/118/ЕЕС дава възможност на страните членки, които към 1 юли 2008 г. са развивали безмитна търговия по сухопътните граници на ЕС с трети държави, да продължат тази си дейност до 2017 година, отбеляза Радостин Генов.

Няма да има санкции за България от страна на ЕК, ако България отвори отново безмитните обекти, отбеляза той.

По думите му в момента контрабанда на горива и на цигари е на обща стойност 2,3 млрд. лв. годишно. Минимум 920 млн. лв. са загубите от контрабандата на цигари годишно, ако вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е прав и нелегалният внос е 40% от общия размер, посочи Генов, цитиран от БТА. Отделно държавата губи годишно и 1,45 млрд. лв. при 30 на сто контрабанден внос на горива, както се твърди от различни източници във финансовото министерство и в митниците, отбеляза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 06.09.22 г.
fallback