fallback

Одобриха намалението на изискуемия капитал за ООД

На първо четене депутатите приеха сумата вече да не е 5 хил. лв. Предлага се да е или 2 лв., или 100 лв.

13:45 | 17.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Намаляване на минималния изискуем капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност (ООД), предвиждат промени в Търговския закон, които парламентът прие на първо четене. Депутатите одобриха и трите законопроекта, внесени от правителството, от левицата и от Синята коалиция.

Министерският съвет и депутатите Петър Димитров и Анна Янева от Коалиция за България имат идентични предложения за промени в Търговския закон и мотиви към тях.

В двата проекта се предлага сумата на началния капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност да бъде намалена на символичните 2 лв. Досега сумата беше 5 хил. лв.

С прилагането на тази мярка нивото на предприемачество в България ще се повиши, което означава повече работни места, както и предлагането на нови услуги и стоки, се посочва в мотивите.

Проектът на Министерския съвет предвижда да отпадне изискването за вписване на дружеството в търговския регистър да е внесен най-малко 35 на сто от капитала.

Мартин Димитров и Ваньо Шарков от Синята коалиция пък предлагат изискването за минимален капитал да се намали 50 пъти - до ниво от 100 лева за създаване на ООД.

Петър Димитров от КБ отбеляза, че намаляването на изискуемия капитал е антикризисна мярка. Предложенията и мотивите на миналия Министерски съвет са преписани едно към едно, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 07.09.22 г.
fallback