fallback

КЗК санкционира Хит Хипермаркет за непредоставяне на информация

Санкцията е в размер на 21 346 лв.

12:59 | 17.09.09 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 21 346 лв. на Хит Хипермаркет ЕООД за нарушение на задължение по чл. 47, ал. 5 от ЗЗК., показва информация в уеб страницата на комисията.

През юни 2009 г. КЗК е поискала от Хит Хипермаркет да предостави информация и доказателства по преписка за разследване на евентуално извършени нарушения, изразяващи се в забранени вертикални споразумения и злоупотреба с монополно или господстващо положение от няколко търговски вериги в страната, в отговор на което дружеството няколко пъти е представило непълни и неточни данни, информират от КЗК.

През март 2009 г. членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) споделиха пред КЗК трудностите, които срещат в работата си с големи търговски обекти, като Била, Кауфланд, Хит, Метро и др.

Непредоставянето на изисканата информация и документи от страна на Хит Хипермаркет ЕООД затруднява проучването на преписката и пълното изясняване на фактическата обстановка и води до забавяне на образуваното производство, заявяват от КЗК.

Въпреки че КЗК изрично е обърнала внимание на дружеството за последиците в случай на неоказване на съдействие или непредоставяне на пълна и точна информация, дружеството не е представило конкретни отговори на поставените въпроси. За това нарушение на Закона за защита на конкуренцията санкцията, която се предвижда, е в размер до 1% от оборота на дружеството за предходната финансова година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
fallback