fallback

Ще закриват и Държавната агенция по туризъм

Предложението е прието на първо четене от парламента

15:20 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната агенция по туризъм (ДАТ) да бъде закрита и правоприемник на дейността й да стане Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предвиждат промени в Закона за туризма. Измененията бяха приети на първо четене от парламента.

По-рано днес стана ясно, че се закрива и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), а се създава Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Предвижда се Националният съвет по туризъм да премине към министъра на икономиката, енергетиката и туризма, както и експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти и експертната комисия по категоризация на туристически обекти.

Според Мартин Димитров от Синята коалиция по-добре е да има ресорен заместник-министър, който да отговаря за туризма. Димитров смята, че най-важно е държавата да не пречи на туризма и даде пример с проекта Бургас-Александруполис, който по думите му е заплаха за българския туризъм, предаде БТА.

Лютви Местан посочи, че закриването на специализиран орган и прехвърлянето на правомощията на заместник-министър в политически кабинет е спорно решение и от ПГ на ДПС не са убедени, че е в правилната посока. По думите му „щеше да е повишаване на ранга, ако бяхте предложили министерство на туризма“. Той попита дали неправителствените организации в сферата на туризма подкрепят закриването на специализираната агенция.

Корнелия Нинова (Коалиция за България) обясни отрицателния си вот при гласуването на промените с несъгласие да се закрие ДАТ, която в момента е подчинена на министър-председателя, и да се превърне в дирекция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Екатерина Михайлова (ДСБ) постави въпроса дали са достатъчни текстовете в закона да осигурят качествен контрол върху регистрирането на туроператорска дейност. Приоритет е туризмът, но трябва да се осигурява и качество, посочи тя. Затова Михайлова предложи между първо и второ четене да бъдат направени съответните промени в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 10.09.22 г.
fallback