fallback

Общините ще могат да създават собствени полицейски структури

Борбата с организираната престъпност ще се води от нова главна дирекция в МВР

12:02 | 16.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за МВР, с които се създава възможност за изграждане на звена „Общинска полиция“, обособяват се две нови главни дирекции - „Борба с организираната престъпност“ (БОП) и „Гражданска защита“, и четири дирекции, поемат се функциите по защитата при бедствия и осигуряването на достъп до телефон 112, връща се длъжността главен секретар. Това съобщи правителствената информационна служба.

Една от основните промени е създаването на законово основание за изграждане на звена „Общинска полиция“. Служителите им ще са извън щатната численост на МВР и ще следят за опазване на обществения ред, охраната на обекти, безопасността на движението и осъществяване на контролната и административнонаказателната дейност на органите на местно самоуправление.

Контролът и методическото ръководство върху дейността им ще се осъществява от съответните областни дирекции и районни управления на МВР.

В предложения законопроект е заложено обособяването на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, която сега е дирекция в рамките на ГД „Криминална полиция“. С извеждането й като самостоятелна главна дирекция на пряко подчинение на ръководството на МВР се постига по-висока оперативност в работата й и ясна диференциация на функциите по отношение на останалите оперативно-издирвателни служби на МВР.

Целта е осигуряване на по-ефективна борба с организираната престъпна дейност, по който параграф недостатъците ни в момента са силно критикувани от ЕК.

Другата нова главна дирекция е „Гражданска защита“. Създаването й е резултат от преминаването към МВР на функциите по защита при бедствия.

Към основните структури на МВР се създават още дирекциите „Миграция“, „Български документи за самоличност“, „Международни проекти“ и „Национална система 112“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 30.08.22 г.
fallback