fallback

Фабриката за шоколади в Своге се разширява с инвестиция от 40 млн. лв.

Целта на Kraft Foods е да изнася за Румъния, Украйна и Унгария

14:10 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Kraft Foods разширява значително фабриката си за шоколади и бонбони в Своге, като стойността на инвестицията е 40 млн. лева, съобщи днес Франко Дел Фабро, изпълнителен директор на Kraft Foods България. Средствата представляват собствен капитал. Целта е с увеличение на производствения капацитет, американската фирма да може да изнася свои изделия в съседните на България страни, особено в Румъния, а също така и в Украйна и Унгария.

За Investor.bg Франко Дел Фабро обясни, че в Своге фактически са построени нов склад и нов цех с предвидени 3 производствени линии, като изграждането е започнало в края на 2008 г. Към момента вече са влезли в експлоатация две от новите производствени линии, като третата ще заработи в края на годината, и тогава предприятието ще достигне капацитет от 100 хил. шоколада на ден.

Във връзка с разширяване на производството на фабриката това лято са открити още 100 нови работни места, като към момента в шоколадовата фабрика работят около 500 души.

Запитан за пазарния дял на продуктите на Kraft Foods в България и за влиянието на икономическата криза на оборота на фирмата, Франко Дел Фабро каза за Investor.bg, че „сега на българския пазар един от всеки два шоколада, и една от всеки три чаши кафе са на Kraft Foods”.

Относно развитието на компанията по време на криза шефът на Kraft Foods коментира, че оборотът на фирмата в България за първото полугодие на годишна база, в областта на шоколадовите изделия има „известно намаление“, а в сектора на продажбите на кафе (произведено във фабриката на фирмата в Костинброд) „има забавяне на ръста на консумация“.

Франко Дел Фабро не даде точна прогноза за оборота на фирмата в България за 2009 г., но по думите му „посочената тенденция едва ли ще се обърне до края на годината, а в сравнение с 2008 г. сега разчетите ни не са толкова оптимистични“.

Kraft Foods, която допреди четири години беше част от концерна Philip Morris, има предприятия в 65 страни в света, а общият й оборот за миналата година възлиза на 47 млрд. долара. Относно нашата страна от компанията коментираха, че смятат инвестицията в България за перспективна и успешна, като според тях тук е добро място за инвестиции, особено спрямо съседните ни държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 12.09.22 г.
fallback