fallback

Атомстройекспорт: АЕЦ Белене ще струва максимум 6 млрд. евро

Забавянето на изграждането на АЕЦ Белене към момента е 15 месеца

12:54 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изграждането и пускането в действие на двата блока на АЕЦ Белене може да струва в най-лошия случай 6 млрд. евро, каза пред журналисти днес Генадий Тепкян, вицепрезидент на руската компания „Атомстройекспорт", която спечели конкурса за строител на атомната централа.

Договорът за двата блока от 1000 мегавата всеки, подписан през февруари 2008 г., е на стойност 3,997 млрд. евро, припомня Тепкян, цитиран от БТА. Тази сума обаче трябва да се увеличи с коефициент за инфлацията, който е различен в отделните страни, където се произвежда оборудване за централата, подчертава той.

По думите му все още не е договорено каква точно инфлация ще се пресмята, тъй като България, в лицето на предишното правителство, не се е съгласила с предложението на "Атомстройекспорт" цената на оборудването, правено в Русия, да се оскъпява според инфлацията там.

Компанията е готова да работи и според инфлацията, обявена от Евростат за 27-те страни на ЕС, казва Тепкян, но все още няма споразумение по въпроса. Всички дейности по оборудването на реакторите сега се финансират от „Атомстройекспорт", твърди той.

Забавянето на изграждането на централата към момента е 15 месеца, информира още Генадий Тепкян. Още през пролетта на тази година е трябвало да се налее бетоновият фундамент на първия реактор, а строежът на самия реактор ще продължи 59 месеца.

Ако заради проблеми с финансирането проектът се забави с 2 години, консервирането на площадката и отмяната на поръчките за различни детайли ще струва на компанията приблизително 300 млн. евро, казва Тепкян.

Сегашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков наскоро изрази становище, че изграждането на АЕЦ Белене може да се оскъпи до 8-10 млрд. евро и ще е трудно за държавата да осигури 51% от сумата, какъвто се предвижда да е делът й в проекта (за стратегически инвеститор с 49% участие беше избран концернът RWE).

Спорът как да се изчислява процентът на оскъпяване на строителството на новата атомна централа се води от месеци. Според оповестеното по въпроса, предишното правителство е настоявало процентът на оскъпяване да се изчислява според нивото на инфлацията на страните от еврозоната, тъй като то е по-ниско от инфлацията в ЕС-27 и много по-ниско от инфлацията в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 04.09.22 г.
fallback