fallback

ЕС пак подкани към задълбочена реформа на съдебната система

Съветът на ЕС се съгласи с критиките от доклада на комисията през юли

10:51 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Усилията на България за подобряване на съдебната система и борба с корупцията и организираната престъпност са получили нов тласък, се отбелязва в доклад на Съвета на ЕС относно оценката на ЕК за напредъка на страната в областите правосъдие и вътрешни работи.

Съветът на ЕС признава, че България е предприела действия за справяне с проблемите в тези области в отговор на оценките на комисията от юли 2008 г. Тези действия обаче са сведени само до техническо ниво и имат ограничен ефект, затова съветът подчертава необходимостта от по-съществени резултати в разследването, завеждането и приключването на дела по случаи на корупция на високо ниво и организирана престъпност с цел да се осигурят трайни промени в България.

Докладът на съвета подчертава отново необходимостта от категорична политическа воля в България, за да започне задълбочена реформа на съдебната система.

Миналата седмица правителството одобри 57 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината в отговор на критичните бележки в доклада в областта правосъдие и вътрешни работи на Европейската комисия от юни 2009 г.

Докладът в приет на среща на Съвета на ЕС в понеделник, 14 септември, в Брюксел. Съветът на Европейския съюз осъществява заедно с Европейския парламент законодателната власт на ЕС и е водещата институция при вземането на решения.

По отношение на реформите в административната и съдебната система в Румъния съветът отбелязва, че страната е предприела множество действия, но положителните промени остават частични и все още нямат практически резултати за гражданите.

За постигането на траен напредък е необходим широк политически консенсус, който да позволи на съдебната система в Румъния да работи ефикасно и независимо и да усили борбата срещу корупцията, се посочва в доклада.

В заключение съветът подчертава, че другите страни членки са готови да продължат да оказват всякаква необходима помощ на България и Румъния, за да бъдат постигнати възможно най-скоро целите по механизма за сътрудничество и оценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 02.09.22 г.
fallback