fallback

Преглед на печата за 15 септември

08:04 | 15.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изливат опорите на Дунав мост-2 в. Стандарт

Започна изливането на опорите на Дунав мост-2 в най-дълбоката част на реката, съобщи БНТ. Засега не се налага корабоплаването да бъде спряно, заявиха от Звеното за управление на проекта. Начални строителни работи вече има и на румънския бряг. Предвижда се мостът да бъде завършен в края на 2011 г., което е с година по-късно от първоначално предвиденото. Причина за закъснението са тежките геоложки условия и забавените процедури на отчуждаване на румънски земи. В момента вече са излети стоманобетонните пилоти на осем от опорите на Дунав мост при Видин - Калафат. Над 650 метра е сухопътната връзка, която е изградена до острова, на който стъпва съоръжението. Деветата опора обаче се изгражда единствено и само от платформи във водата. 72 млн. евро ще струва строителството от румънска страна, половината от които са безвъзмездни средства по програма ИСПА.

Пристигна първият "Боинг" за ремонт в България в. Дневник

В България вече се осъществява базово обслужване на пътническия самолет Boeing В737, съобщиха от "Луфтханза техник София". Първата машина от този тип, на която ще бъде направен основен ремонт, е официално посрещната в авиоремонтното съоръжение, разположено на летище София. Така България стана една от опорните точка в Европа за обслужване и ремонт на самолети от този тип, обясняват от дружеството.

С официалното откриване на високотехнологичното авиоремонтно съоръжение през октомври 2008 г. "Луфтханза техник София" за първи път в България започна ремонт на самолети от семейството Airbus А320. За по-малко от година до момента компанията е извършила различни ремонти и дейности по обслужването на над 20 самолета на различни авиокомпании като Lufthansa, UralAirlines, Aeroflot, BulgariaAir, WizzAir, AnadoluJet и други.

Съдът ще решава кой е собственикът на Дяволското гърло в. Дневник

Административният съд в Смолян трябва да реши чия е собствеността върху пещерата Дяволското гърло. Днес беше даден ход на делото, заведено от неправителствени организации, съобщи агенция "Фокус".

Туристическото дружество "Граничар" - село Триград, Сдружението на планинските водачи "Гид" - Смолян и Музеят по спелеология в Чепеларе оспорват правото на собственост на община Девин върху природния феноме. Според спелеолозите стопанисването на пещерите трябва да става от пещерните клубове. След възникването на спора уредникът на пещерата Костадин Хаджийски е бил уволнен за злоупотреби, информира "Фокус". Според кмета на община Девин Здравко Василев той не е отчитал реалния брой посетители в пещерата.

Военното министерство подарило на властта оръжие за 187 000 лв. в. Сега

Министерството на отбраната е дарило бившата власт с оръжие за 187 000 лв. Това са парите, изразходвани за карабини и пистолети от края на 2005 до юни 2009 г. Най-често мотивите са за заслуги или по повод годишнини.

За 49-ия си рожден ден министър Михаил Миков е получил подарък от своя колега и министър на отбраната Николай Цонев пистолет "Зиг Зауер" Р226 S калибър 9х19 за 5020 лв. Президентът Първанов е награден с ловна карабина "Бенели", модел "Арго Специал" 300 WIN, която струва 2535 лв. Предназначена е за лов на глигани. Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, както и една дузина министри са отличени с различен тип оръжие. Три дами - Нина Чилова, Емел Етем и Емилия Масларова, са били наградени с "Берета" и "Смит и Уесън".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 04.09.22 г.
fallback