fallback

Анкета: 51% одобряват промените в SOFIX, 28% - не

Най-голямо неодобрение срещат промените в критериите за пазарна капитализация и оборот

10:02 | 14.09.09 г.

Одобрение за промените в SOFIX декларират 51% от гласувалите в анкета на Investor.bg 373 читатели. Само 28% не одобряват промените в компаниите или критериите, а 20% не могат да преценят. Сборът на процентите е 99, тъй като 1% е загубен при закръгление надолу при няколко от отговорите.

На 9 септември 2009 г. Съветът на директорите на БФБ-София реши Еврохолд България АД и Трейс груп Холд АД да влязат в базата на SOFIX, а Топливо АД и ЗД Евроинс АД да излязат.

БФБ-София промени и изискванията за включване в SOFIX, като намали нужната пазарна капитализация от 50 млн. лв. на 25 млн. лв. и нужния оборот за последните 12 месеца от 5 млн. лв. на 2,5 млн. лв.

По традиция, пазарният оператор не публикува мотивите си за промените в компаниите или критериите за индексите.

10% от гласувалите в анкетата не одобряват промените в критериите. За 9% от гласувалите "и други компании трябваше да излязат" от индекса, а според 6% "други компании трябваше да влязат" в него.

Към настоящия момент изискванията за SOFIX се покриват от следните 6 компании, които не попадат в него: Девин АД, КРЗ Одесос АД, Стара планина холд АД, Синергон холдинг АД, Адванс Терафонд АДСИЦ и Топливо АД, което в последните 2 седмици поскъпна и отново покрива изискването за 25 млн. лв. капитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
fallback