fallback

Преглед на печата за 12 септември

09:30 | 12.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лихвите ще паднат при устойчив ръст на икономиката в. Новинар

Лихвите по кредитите и депозитите ще паднат, когато икономиката на страната ни започне да расте устойчиво, заяви вчера банкерът Левон Хампарцумян от Асоциацията на банките в България. Той обаче обясни, че не е реално да се очаква лихвите по заемите да се върнат на нивата отпреди икономическата криза.

Въпреки, че някои банки у нас започнаха да предлагат по-ниски лихви при новоотпуснатите заеми, това все още не е устойчива тенденция, смята банкерът. Преди ден няколко банки обявиха, че намаляват лихвите по новоотпуснатите кредити с между 0,5 и 2 процентни пункта.

Дянков отчете, че е свил сивия сектор наполовина в. Сега

Първите резултати от борбата с мафията вече са налице, обяви вчера вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Сивият сектор във вноса и търговията със земеделска продукция вече е намалял с 60%, похвали се вчера във Велико Търново вицепремиерът. Укриването на данъци в сектора на горивата пък само за седмица паднало с 30% по негови данни.

"Това е само началото", закани се министърът. "В момента вървят големи проверки, въобще големи акции на горива", добави той. Дянков обясни разликата в снижението на сивия сектор при зеленчуците и горивата с това, че просто се е заел малко по-късно с контрабандата на бензин и дизел. Министърът твърдо заяви, че борбата с контрабандата ще продължи постоянно, няма да трае само седмица или месец, защото целта е сивата икономика да изчезне изцяло.

Правосъдният министър обвини ВСС в провал на съдебната реформа в. Сега

Правосъдният министър Маргарита Попова втвърди тона към Висшия съдебен съвет след срещите в Брюксел и постави ултиматум на органа да обясни защо е направил някои неудачни назначения в системата. "Докато магистратите не усетят от нас здрава ръка, откритост и почтеност, не може да има реформа в съдебната система. Ще се наложи нас да ни променят", отсече Попова пред кадровиците. И намекна, че този ВСС може да е поредният, който няма да довърши мандата си. За това се закани и Бойко Борисов още преди да стане премиер. В дневния ред за извънредното заседание на ВСС, което Попова бе свикала вчера, имаше само една точка - обсъждане на въпроси, свързани с препоръките на ЕК за съдебната реформа и графика на мерките за изпълнение.

Окръжният съд във Видин спря продажбата на "Вида стил" в. Дневник

Видинският окръжен съд е спрял продажбата от съдия-изпълнител на "Вида стил" и е назначил синдик, съобщава БТА, цитирайки съдия Васил Василев. Кредитор на компанията е СИБанк. Няколко дни преди насроченият за 8 септември търг за продажба на шивашката фабрика в окръжния съд в града е постъпило искане от управителите на фирмата за обявяването й в несъстоятелност.

Съдия Василев е обяснил, че според Търговския закон подобно искане се решава веднага в съдебно заседание. На него е било уважено искането на длъжника и е взето решение за спиране на продажбата и прилагане на обезпечителни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 12.09.22 г.
fallback