fallback

Млекопроизводители искат по-високи изкупни цени на млякото, иначе протести

Млекопреработвателите призоваха държавата да се намеси за повишаване на изкупните цени на млякото, без да се вдигат крайните цени ма млечните продукти

17:30 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Млекопроизводителите са в тежко финансово положение, задават се фалити, в голяма степен поради ниските изкупни цени на суровото мляко, заяви днес пред журналисти председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриян Цаконски.

Той обясни за Investor.bg, че в момента в различните райони на страната изкупните цени на кравето мляко се движат в рамките на 30-50 ст. за литър, докато цената би трябвало да е поне 60 ст. за л, за да може животновъдите да покрият разходите си. Изкупните цени за овчето и биволското мляко, по думите на Цаконски, също са под реалните – по 60 ст./л при овчето и 1,1 лв./л при биволското, а би трябвало да са съответно около 1,2 лв./л и 1,8 лв./л.

Фермери от асоциацията допълниха, че и в други страни от Европейския съюз падат цените на едро на млякото, но там също така падат и цените на млякото и млечните продукти в магазините, докато у нас крайните цени се задържат, дори се повишават. В тази връзка млекопроизводителите обвиниха млекопреработвателите в спекулативно завишаване на крайните цени, от което печелят само преработвателите на млечни продукти, за сметка на фермерите и гражданите.

Млекопреработвателите призоваха държавата да се намеси за повишаване на изкупните цени на млякото, без да се вдигат крайните цени ма млечните продукти - иначе още в края на септември предстоят протести на фермери. Намесата на държавата в процеса фермерите виждат по-конкретно в създаване на механизми за контрол на нормата на печалба на млекопреработвателите или дори в чести данъчни проверки в техните фирми.

Друг способ за вдигане цените на едро на млякото у нас млекопроизводителите виждат във въвеждането на по-високи качествени стандарти при производството на млечни продукти (сирене, кашкавал и др.), които допускат до 10% съдържание на сухо мляко в тези продукти, както е било преди години по Българския държавен стандарт (БДС). По думите на Цаконски това, освен че ще увеличи търсенето и цената на българското сурово мляко, ще е много по-здравословно за потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 30.08.22 г.
fallback