fallback

С „Гражданска отговорност“ са едва около 80% от автомобилите у нас

Европейските изисквания са за поне 90% обхват на задължителната застраховка

17:15 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Около 80% от автомобилите са застраховани, съобщи пред журналисти в парламента заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Европейските изисквания са за поне 90% обхват на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Трябва да бъде намерено генерално ново решение за контрола върху собствениците на незастраховани автомобили, но това КФН не може да предложи сама, тъй като е свързано с взаимодействия и с други институции като МВР и Министерството на правосъдието, отбеляза тя, цитирана от БТА.

Имаме добро взаимодействие с тях, но е ясно, че колкото и усилено МВР да извършва проверки на пътя дали всички шофьори имат сключена застраховка, това не е достатъчно и броят на проверките не може да обхване нарастващия брой на незастрахованите водачи, коментира Агайн.

Надяваме се възможно най-скоро информацията за сключените застраховки да постъпва в реално време, но е добре и да се определи орган, който автоматично да наказва тези, които не са изпълнили задължението си, смята Агайн. Според нея най-подходящият орган е МВР.

Агайн беше в Народното събрание на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм. Комисията прие годишния отчет за 2008 г. за дейността на КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 07.09.22 г.
fallback