fallback

С 57 мерки срещу проблемите в правосъдието и вътрешните работи

Приетият днес график за изпълнение на неотложните мерки ще важи до края на годината

12:27 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството одобри 57 мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината в отговор на критичните бележки в доклада в областта правосъдие и вътрешни работи на Европейската комисия от юни 2009 г., съобщи министърът на правосъдието Маргарита Попова на пресконференция след заседанието на кабинета.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков са подписали плана за действие по индикативната програма по инструмента "Шенген".

Общата стойност на средствата по тази програма е 161 млн. лева, като от тях 143 млн. лв. са за МВР. До този момент министерството е усвоило 33 млн. евро.

Приетият график е отговор на правителството за това, че знаем какви са проблемите и се стараем да запазим ускорението на реформите, заяви министър Попова, цитирана от БТА. Не подценяваме нито една от забележките на доклада, добави тя.

Приетият днес график за изпълнение на неотложните мерки в областта на съдебната реформа, организираната престъпност и корупцията ще важи до края на годината.

Това е третият подобен график, който включва конкретни мерки в наблюдаваните от Европейската комисия области на правосъдието и вътрешните работи в рамките на партньорския механизъм за сътрудничество и оценка.

Основните принципи, залегнали при подготовката на документа, са запазване и ускоряване на всички поощрени в доклада на ЕК от 22 юли т. г. инициативи.

Одобреният от кабинета план за действие до декември включва законодателни, административни и организационни инициативи, които да гарантират продължаване на съдебната реформа и постигането на конкретни резултати в противодействието на организираната престъпност и корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
fallback