fallback

На 44-та позиция сме по улесняване на бизнеса сред 183 страни

Рекорден брой икономики са реформирали бизнес регулациите си за периода 2008/09

10:18 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

България слиза с две места надолу до 44-та позиция в класацията на Световната банка за страните, в които най-лесно се прави бизнес - Doing Business 2010. В първоначално обявената класация за миналата година страната ни беше на 45-та позиция, но по-късно класацията е била преизчислена заради промяна в методологията и вкючването на още две страни.

131 икономики са реформирали бизнес регулациите си за периода 2008/09, показва докладът на банката, който покрива общо 183 страни. Това е рекорден дял от 70 на сто, като годишният доклад се публикува от 2004 г. насам.

Тази година докладът на банката е озаглавен „Правене на бизнес: Реформи в трудни времена“ и отчита 287 реформи за периода юни 2008 - май 2009, което е с 20 на сто повече от предходния период. По целия свят регулаторните органи са се фокусирали върху улесняването на стартирането и оперирането на бизнес.

Тези реформи може да изиграят съществена роля във възстановяването на страните от кризата, посочват от Световната банка.

Лидер по реформи на бизнес регулациите тази година е Руанда (67-ма в общата класация), която е улеснила стартирането на бизнес, регистрирането на имущество, защитата на инвеститорите, търговията през граница и достъпа до кредитиране.

В челната десетка по реформи тази година се включват четири нови страни: Либерия, Обединените арабски емирства, Таджикистан и Молдова, като тя се допълва от Египет, Беларус, Македония, Киргизстан и Колумбия. България беше в челната десетка по реформи през 2007 г.

Докладът на Световната банка анализира регулациите, които засягат жизнения цикъл на малките и средни фирми в съответната страна: от стартиране на бизнеса през дейността му до трансгранична търговия, плащане на данъци и прекратяването му.

В общата класация Сингапур се задържа на челната позиция за четвърта поредна година, следвана от Нова Зеландия. В челната десетка в общата класация са още Хонконг, САЩ, Великобритания, Дания, Ирландия, Канада, Австралия и Норвегия.

От съседните на България страни общата класация подрежда Македония на 32-а позиция, Румъния на 55-а, Турция на 73-а, Сърбия на 88-а, Гърция на 109-а.

На база шестте годишни доклада досега от Световната банка започват да открояват някои общи черти сред най-успешните реформатори, като например, че следват дългосрочен план за увеличаване на конкурентоспособността на фирмите и икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 30.08.22 г.
fallback