fallback

Преглед на печата за 9 септември

08:18 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българските фирми са най-търпеливи към длъжниците си

в. Сега

Всяко второ задължение между фирмите в България не се плаща навреме, т.е. приблизително 47% от вземанията между компаниите се просрочват. Това показва изследване на немския институт "Ипсос" и компанията "ЕОС Матрикс" сред 1200 фирми в България, Германия, Великобритания, Швейцария и Унгария. Най-коректни са немските и швейцарските фирми, където съответно 77 и 75% от вземанията се плащат в срок. Заради търпението си обаче фирмите у нас губят 4% от всичките вземания. В Швейцария и Великобритания компаниите се прощават едва с 1.4% от дълговете си. Заради нередовното плащане на задълженията от страна на партньорите си една шеста от българските фирми са били сериозно застрашени, показва изследването.

Режат от работа чужденците

в. Стандарт

Ще ограничим до минимум издаването на разрешения на чужденци за работа в България. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Новите изисквания ще бъдат внесени за приемане в петък в Националния съвет за насърчаване на заетостта. Ограничаването на чужденците до нашия трудов пазар се налага поради покачване нивото на безработицата в страната. Съвместна проверка на Главната инспекция по труда и Агенцията по заетостта показва, че българските граждани са дискриминирани спрямо чуждестранните. Такъв е примерът и с фирма „Мапа-Ченгиз”, чийто обект е автомагистрала „Люлин”, допълни министър Младенов.

Сделката за колите на БЕХ била незаконна

в. Новинар

Сделката, сключена от Български енергиен холдинг (БЕХ) за покупката на 77 луксозни автомобила на лизинг, е незаконна, съобщи вчера енергийният министър Трайчо Трайков. Стойността на сделката е 5 млн. лв. Преди повече от седмица стана ясно, че енергийният мегахолдинг е сключил сделката за колите, без да е обявил преди това процедура за провеждане на обществена поръчка. Тогава от Агенцията за обществени поръчки заявиха, че не е много ясно дали е трябвало да се обяви такава. От БЕХ се оправдаха, че наистина не са провеждали обществена поръчка, но е имало процедура по правилата на холдинга.

Анализ на ИПИ: Съсловните организации стават недостъпни картели и лобисти за високи цени

в. Дневник

Изключително тревожни са тенденциите от последните години браншовите организации на четири свободни професии в България да се превръщат в структури, ограничаващи навлизането на професионалисти и лобиращи за фиксирани цени за директно влияние върху пазара. Това само държи високи цените, влошава конкуренцията и качеството на услугите и пречи на разширяването на бизнеса. До този извод са стигнали експерти от Института за пазарна икономика след анализ за степента на регулиране на архитекти, фармацевти, инженери и одитори. Следващата седмица ще бъдат обявени резултатите за нотариусите и адвокатите. Прекалената регулация на свободните професии противоречи на икономическата логика и ощетява потребителите, твърдят от ИПИ.  

Уволнения в икономиката заради конфликт на интереси

в. Дневник

Шестима служители на министерството на икономиката и енергетиката, сред които и шефката на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивет Жаблянова, са уволнени заради конфликт на интереси, съобщи министър Трайчо Трайков на редовния си седмичен брифинг. Конфликтът е бил установен още през миналата година, но вместо да предприеме действия за отстраняване на служителите, предишното ръководство на министерството е препоръчало на чиновниците само да "изправят несъответствията".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 29.08.22 г.
fallback