fallback

ДСК Гаранция приема името на новия си собственик – френската Groupama

Целта на застрахователя у нас ще бъде динамично нарастване на пазарния дял

17:58 | 08.09.09 г.

Международната застрахователна група Groupama сменя имената на придобитите в началото на август ДСК Гаранция и ДСК Гаранция Живот съответно на Groupama Застраховане и Groupama Животозастраховане, обявиха днес на пресконференция от компанията.

Френската компания Groupama, която не уточни финансовите параметри по сделката за двете български дружества, оперира в 13 страни. У нас тя ще се фокусира в инвестиции в търговската мрежа и обновяване на продуктовото си портфолио през 2010 г., с цел да постигне нарастване на пазарния дял, запазвайки дългосрочни партньорски отношения с Банка ДСК.

Според френската група българският пазар предлага голям потенциал за растеж на застрахователния сектор предвид сравнително ниските нива на пазарно проникване. Официалните данни показват, че степента на проникване на пазара при общото застраховане за 2008 е 2,4% от брутния вътрешен продукт при общото застраховане и 0,4% при животозастраховането (за сравнение във Франция тези цифри са 3% при общото застраховане и 6,2% при животозастраховането).

Стратегията на Groupama в България се основава на подобрение на съществуващите продукти в областта животозастраховането и на общото застраховане, както и на въвеждане на нови продукти. Ключови продуктови сегменти на пазарен ръст според компанията са Каско, отговорности, карго, земеделие, както и класически и структурирани застрахователно-инвестиционни продукти.

За 2008 Groupama отчита приходи от 16,2 млрд. евро (ръст от 9,2% сравнено с 2007 г.) и оперативна печалба от 661 млн. евро, което е ръст от 66,1% сравнено с предходната година.

В края на юни 2009 ДСК Гаранция се нарежда на 9-то място на българския пазар в сектор животозастраховане с пазарен дял от 3,3%, докато при общото застраховане ДСК Гаранция е с дял от 0,4%, нареждайки се на 17-то място сред компаниите на местния пазар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
fallback