fallback

Излизат данните за промишленото производство за юли през седмицата

В четвъртък НСИ ще публикува предварителните оценки за БВП на България за второто тримесечие

08:49 | 07.09.09 г.

Предстоящата седмица е бедна откъм корпоративни събития, като календарът е празен и откъм макроикономически новини. Все пак в края на седмицата ще станат известни предварителните данни за БВП на страната за второто тримесечие и промишленото производство за юли.

В четвъртък Националният статистически институт ще публикува предварителните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на 2009 година, когато ще стане ясно дали ще бъдат потвърдени експресните оценки за показателя или силата на свиване на икономиката на страната е била по-голяма.

Според експресните оценки на НСИ БВП на България през второто тримесечие се е свил с 4,8% спрямо второто тримесечие на 2008, което съвпадна с повечето оценки на западните и българските икономисти.

През първото тримесечие икономиката на страната се сви с 3,5%. Това показаха, както експресните, така и предварителните данни на НСИ.

Основен фактор за свиването на икономиката на страната през второто тримесечие бе спадът на индустриалния сектор, чиято добавена стойност намаля с 9,8% спрямо април-юни 2008.

В сравнение със същия период на миналата година, реалният растеж на добавената стойност в сектора на услугите бе 0,3%, докато на аграрния сектор брутната добавена стойност намаля реално с 6,6%.

От страна на крайно използвания БВП единствено колективното потребление отчете ръст и то от близо 11 на сто, докато индивидуалното потребление падна с 8,2%. Инвестициите в основен капитал от своя страна намаляха с 13,9%.

Също в четвъртък ще стане ясен темпът на свиване производството и продажбите на промишлените и строителните предприятия, както и тези от сектора на търговията за първия месец от третото тримесечие (юли).

През юни темпът на спад на промишленото производство бе 18,7%, което се оказа по-малък спад от отчетения за май 2009 година спрямо май 2008 година, или -22%.

Приходите от продажби на публичните промишлени дружества за второто тримесечие намаляха със средно 31,3% на годишна база спрямо годишен спад от 27,2% през първото тримесечие.

В четвъртък НСИ ще публикува данни за производителността на труда, заетостта и отработените човекочасове за второто тримесечие на 2009.

Същият ден е последният за придобиване на акции от капитала на Първа Инвестиционна Банка АД с право на участие в ОСА на банката, на което акционерите ще гласуват за капитализиране на печалбата за миналата година и неизплащане на дивиденти.

В петък националната статистика ще публикува предварителни данни за търговията със стоки със страни извън ЕС за юли 2009.

В петък е крайната дата за записване на акции от увеличението на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп. Булстрад планира да увеличи капитала си от 1 974 000 на 2 153 455 лева чрез издаване на нови 179 455 броя акции с номинална стойност 10 лева и емисионна цена 56 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 10.09.22 г.
fallback