fallback

Дянков: Дъното на кризата ще бъде през ноември

Януари ще бъде нашият месец на „предпазлив оптимизъм”, смята министърът

12:00 | 03.09.09 г.

В България ще има още 4-5 трудни месеца, като дъното на кризата ще бъде през ноември, каза на пресконференция в Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след неформалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

“Януари ще бъде нашият месец на „предпазлив оптимизъм”, а през пролетта на 2010 г. вече ще видим положителните сигнали за българската икономика” каза Дянков.

Дянков опроверга твърденията, че България ще иска заем от МВФ. Относно присъединяването на България към еврозоната той изрази надежда, че след бързите и ефикасни промени, предприети от правителството, процесът ще бъде ускорен.

По време на неформалното заседание на ЕКОФИН е обсъдена общата позиция на финансовите министри и на управителите на централни банки на ЕС за предстоящата среща на Г-20, която ще се проведе на 4 и 5 септември в Лондон.

Съветът определи развитието на европейската икономика след бурните сътресения от световната финансова и икономическа криза с думите „предпазлив оптимизъм”. Една от причините за това е, че все още не се знае дали държавите членки на ЕС, които вече са в подем, имат устойчив растеж или той е следствие от фискалните стимули.

Министрите прогнозираха, че през следващата бюджетна година по-голяма част от страните в ЕС ще имат дефицит над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 21.08.22 г.
fallback