fallback

Приходите от приватизация едва 17,6 млн. лв. за полугодието заради кризата

Приходите на АП за 2009 и 2010 г. биха могли да достигнат 880 млн. лв., ако бъдат приватизирани Булгартабак холдинг, Топлофикация-София и др.

17:48 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

За първата половина на 2009 г. приходите на Агенцията за приватизация (АП) са 17,6 млн. лв. Ниският резултат е свързан с финансовата криза и липсата на инвеститорски интерес, посочи ръководството на агенцията при представянето на отчет пред членовете на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.

Приходите на агенцията за 2009 г. и 2010 г. биха могли да достигнат 880 млн. лв., ако бъдат приватизирани "Булгартабак холдинг", "Топлофикация-София", ВМЗ-Сопот, "Кинтекс" и миноритарните пакети на държавата в електроразпределителните дружества.

От АП добавиха, че на по-късен етап би могло да се пристъпи към приватизиране на дружествата от Българския енергиен холдинг, но засега това не се предвижда.

Ръководството на агенцията предложи да бъде преразгледан забранителният списък и част от предприятията в него да попаднат в обхвата на действие на АП, предаде БТА.

Димитър Бъчваров, член на Надзорния съвет на АП, предложи агенцията да стане разпоредител с имущество частна държавна собственост, което сега е разпределено в 53 еднолични държавни органи и администрации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
fallback