fallback

До октомври включват в енергийната мрежа вятърния парк на AES край Каварна

До момента са монтирани всички предвидени 52 броя ветрогенератори с капацитет по 3 мегавата

14:42 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател

В началото на октомври се предвижда ветроенергийният парк „Свети Никола“ край Каварна, изграден от американската компания AES в партньорство с българо-германското дружество Geo Energy, да се присъедини към електропреносната мрежа на страната, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

До момента са монтирани всички предвидени 52 броя ветрогенератори с капацитет по 3 мегавата. Изградени са и всички подземни кабелни трасета с обща дължина повече от 62 км. Очаква се да приключи и строителството на присъедителната станция, както и на въздушния електропровод 110 кV с дължина 5,5 км.

В края на юни Министерски съвет учреди сервитутни права в полза на „Ей И Ес Гео енерджи” ООД върху поземлени имоти от държавния горски фонд - публична държавна собственост. Те са с обща площ 3,388 дка и представляват защитни горски пояси, разположени в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър и Поручик Чунчево, община Каварна.

Сервитутът е учреден във връзка с прокарването на въздушния електропровод за присъединяване на ветроенергийния парк към електроенергийната система и на подземен електропровод 20 кV, свързващ генератори, намиращи се в имоти на „Гео Пауър” ООД.

Планираната цялостна инвестиция в парка възлиза на 270 млн. евро. Очаква се средното годишно производство на проекта да е 340 гигаватчаса електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
fallback