fallback

Преглед на печата за 1 септември

08:00 | 01.09.09 г.

НЕК и „Булгаргаз” излизат на борсата в. Новинар

По 15 процента от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг (БЕХ) ще бъдат пуснати на борсата, заяви финансовият министър Симеон Дянков пред бТВ. Холдингът не си върши работата и вариантът е той да бъде закрит, а проценти от стопанисваните от него компании да бъдат пуснати на борсата и дейността им да стане прозрачна, обясни той. Преди време Дянков имаше намерение да листва на финансовите пазари част от самия холдинг. Това обаче може да стане не по-рано от две години, тъй като мегаструктурата все още няма нужния за това кредитен рейтинг. Дружествата НЕК и „Булгаргаз” покриват това изискване и организирането на тяхна първа емисия ще стане възможно най-бързо.

Колекционерите на път да спечелят битката със закона в. Дневник

Сериозно облекчение за собствениците на антики, които са национално богатство, са на път да дадат от ГЕРБ. В края на миналата седмица председателят на парламентарната комисия по култура Даниела Петрова (ГЕРБ) и съпартиецът й Павел Димитров са внесли поправки в оспорвания повече от две години закон за културното наследство. С тях се отменя едно от изискванията, които предизвикаха най-остри критики от страна на колекционерите и техните застъпници - да се доказва с официален документ собствеността върху културни ценности, оценени като национално богатство. Това означава документ, издаден от държавна институция като министерство на културата или митническата администрация, или пък решение на съд. Внесената промяна означава, че за да се признае някой за собственик на антика, е достатъчно да покаже например договор за покупко-продажба от частен колекционер или от аукционна къща.

В железниците режат заплатите с 30% в. Сега

Вместо да продава ненужните й имоти и да закрива неизползвани линии, Национална компания "Железопътна инфраструктура" реши да намали временно заплатите с 30%. "Признавам, че антикризисните ни мерки ще повишат опасността на движението по жп линиите", заяви шефът на компанията Антон Гинев след среща със синдикатите. Според него обаче това е единствената мярка, за която Кодексът на труда не изисква съгласуване с профсъюзите.

В Кърджали започва ревизия на скандални заменки в. Сега

Скандални данни за заменки на държавни имоти, както и за безобразни харчове, извършени от предишния областен управител на Кърджали Ангел Коджаманов, изнесе губернаторът Иванка Таушанова. Тя е смутена от ситуацията в приходната част, където изникнали проблеми с плащането на данъци. Планираните приходи са в размер на 110 000 лева, а е установен минус от 37 786 лева.

"При това положение стопяването на разликата може да дойде както от наеми на държавна собственост, така и от продажбите й. Но вместо към продажби, администрацията се е ориентирала към заменки на държавна собственост", посочи Таушанова, цитирана от БГНЕС.

Eнергийни шефове се уредили с Фаетон в. Стандарт

Най-големите шефове на Българския енергиен холдинг се уредили с луксозни возила за над половин милион. Една лимузина "Фаетон" и два джипа "Туарег" от марката "Фолксваген" са купени за нуждите на ръководството на холдинга, съобщиха от БЕХ. Това станало броени дни преди изборите. На 27 април обявихме конкурс за доставката на колите, твърдят от холдинга. Цената на фаетона е до 240 хил. лева, а джиповете са до 151 хил. в зависимост от екстрите. Те са доставени точно когато е станало ясно, че хазната е пробита и бюджетът е на червено. Това обаче не попречило на енергийните шефове да поръчат общо 77 автомобила за 5 млн. лева. Возилата са взети на лизинг, от който са платени 20%, т. е. около 1 млн. лева. Според официалната информация, колите излизали средно по 60 хил. лв. Купени били седем "Фолксваген Пасат" и по един "Крафтър" и "Хюндай". 12 возила са били за холдинга, а останалите - за дружествата.

Евтино море през септември в. Стандарт

Хотелите по морето масово свалят цените от 1 септември. Кипи надпревара с ниски празнични оферти за дните на Съединението и на Независимостта. От 60 на 44 лева пада цената на ол инклузив на ден за човек в хотелите от веригата грандхотел "Варна" в курорта "Св. св. Константин и Елена". Цената е при пакет от минимум 4 и повече нощувки. Хотелите "Долфин", "Лебед" и "Рубин" са почти заети за идващия уикенд и за 6 септември. Цената на ол инклузив в самия 5-звезден грандхотел "Варна" от днес вече е 58 лева - но само до 4 септември. Следващото поевтиняване е от 17 септември за празника на Независимостта. Тогава цените в 4-звездните хотели падат на 32 лева за ол инклузив на човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:59 | 01.09.09 г.
fallback