fallback

С 6% повече българи са пътували в страната и чужбина с лична цел

Общо 1,208 млн. български граждани са пътували в страната или в чужбина през второто тримесечие

11:43 | 28.08.09 г.

Общо 1,208 млн. български граждани са пътували в страната или в чужбина през второто тримесечие на годината, като 82 564 от тях са с професионална цел, а останалите са с лична, сочат предварителни данни от изследването в домакинствата на Националния статистически институт.

В сравнение със същия период на 2008 г. общият брой на пътувалите лица на 15 и повече години с лична цел се увеличава с 6,3%. Броят на пътувалите лица в страната се увеличава с 16,8%, докато броят на пътувалите в чужбина намалява с 30%.

Основната част от лицата, пътували в страната или в чужбина, са посочили като причина за своето пътуване „почивка и екскурзия” и „посещение на близки”. Относителният дял на пътувалите в чужбина на почивка и екскурзия е 47,8%, а на пътувалите в страната със същата цел е 42,8%.

През второто тримесечие най-много са пътували хората на възраст между 25 и 44 години – 45,4% от общия брой пътували лица с лична цел и 59,6% от пътувалите лица с професионална цел.

Най-голям относителен дял от разходите за туристически пътувания в страната през периода формират разходите за храна – 40,8%. Разходите за транспорт формират 37,5% от всички разходи за пътувания в чужбина.

През второто тримесечие средните разходи на едно лице при лично пътуване са 168,9 лева в страната и 411,8 лева в чужбина. Същевременно разходите за професионално пътуване са средно 119,4 лева в страната и 884,2 лева в чужбина.

Обект на изследването е населението на възраст 15 и повече навършени години в България. Анкетират се всички лица от домакинствата, които са попаднали в извадката. Статистическото изследване на туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението е представително и се провежда въз основа на извадка от домакинствата в страната. Обемът на извадката е 3 хил. домакинства.

Пътуванията на български граждани в чужбина през юли са 522 500, отчетоха вчера от института, като тези данни са получени на база месечна информация от МВР и извадково изследване на НСИ сред преминаващите граждани през граничните пунктове на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 08.09.22 г.
fallback